Kolumne / Nikola Vikić-Topić

STIŽE NOVA CIKLONA, KAŽU ZOVE SE LEONA

Zašto neke oluje dobivaju ime, a druge ne?

Zašto neke oluje dobivaju ime, a druge ne?
Thinkstock

Praksa davanja ženskih imena ciklonama pojavila se tijekom Drugoga svjetskog rata kada ih je izmišljeni junak jednog romana, naravno meteorolog, imenovao imenima svojih bivših djevojaka. Uf, ne bi mi trebalo puno mašte za to...

Prije nego što krenemo na samo imenovanje oluja, spomenimo da oluje nastaju kao posljedica naglog dizanja vlažnog i nestabilnog zraka, što je povezano s atmosferskim sustavima koje nazivamo ciklonama. Općenito, ciklona je zračni vrtlog koji se giba oko središta niskog tlaka zraka.

Najniži tlak upravo je u središtu ciklone, ponekad zvanom „oko“ (eng. the eye). Na sjevernoj Zemljinoj polutci ciklone rotiraju u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, dok na južnoj rotiraju u smjeru kazaljke sata, a razlog tome je efekt poznat pod imenom Coriolisov efekt, o čemu će više riječi biti u jednoj od sljedećih kolumni Vremenskog prigovaranja.Thinkstock

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ciklone prema mjestu nastanka na Zemlji dijelimo na:

  • Tropske (nastaju u tropskim zemljopisnim širinama, dakle blizu ekvatora, iznad toplog oceana)
  • Izvantropske (nastaju u umjerenim zemljopisnim širinama, dakle u pojasu u kojemu mi živimo)
  • Suptropske (nastaju u pojasu između tropskih i izvantropskih i imaju karakteristike i jednih i drugih)

Tropske ciklone, ovisno o regiji svijeta u kojima se javljaju, različito nazivaju. Tako se, u oceanima koji okružuju SAD koristi naziv uragan (eng. hurricane), u blizini Japana tajfun, a oko Indije i Australije ciklon.

E sad, tropske (uragan, tajfun, ciklon) te rjeđe suptropske ciklone su one najžešće i najopasnije, donositeljice najveće štete, i zbog toga je odlučeno da će se samo one imenovati posebnim imenima, dok se prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, imenovanje izvantropskih ciklona, ovih naših, ne radi. Tornada i pijavice također se ne imenuju,  najviše zbog njihova vrlo kratkog trajanja. Više o razlici između uragana, tornada i pijavica bit će također u jednoj od sljedećih kolumni Vremenskog prigovaranja.

Zašto se uopće uvelo imenovanje tropskih ciklona posebnim imenom? Zbog jednostavnosti! Lakše nam je pamtiti imena nego brojeve poput, primjerice, zemljopisne širine i duljine položaja ciklone koje se, uz to, stalno mijenjaju jer se ciklona giba. Korištenjem kratkih i jasnih imena znatno se pojednostavljuje komunikacija između meteorologa i korisnika informacija i rjeđe dolazi do problema „pokvarenog telefona“ što se u prošlosti znalo događati, osobito u radio-komunikaciji s udaljenim brodovima.

Pionir korištenja ljudskih imena za ciklone bio je engleski meteorolog iz druge polovice 19. stoljeća, Clement Wragge, koji je ciklonama, uz ostalo, davao imena mrskih političara što je uveseljavalo narod, a kako i ne bi – zamislite danas Tomeka i Zokija kako harače zemljom. Nakon Wraggea, praksa davanja ljudskih imena dugo je vremena pala u zaborav, a ponovno se pojavila tijekom Drugoga svjetskog rata kada je izmišljeni junak – meteorolog romana Oluja (eng. Storm, 1941., George Stewart), davao ciklonama imena bivših djevojaka. Uf, ne bi mi trebalo puno mašte za to...Thinkstock

S obzirom na to da je roman bio poprilično popularan među američkom vojskom, njihovi su meteorolozi počeli davati imena ciklonama po svojim dragim ženicama. Dulje vrijeme se zadržala ta praksa ženskih imena, a potpuno je ukinuta tek krajem 70-ih godina prošlog stoljeća te se otada koriste naizmjence po jedno žensko te jedno muško ime.

U slučaju uragana, za koje smo rekli da nastaju u oceanima oko SAD-a, dakle Atlantiku i sjeveroistočnom Pacifiku, izmjenjuju se šest različitih popisa ljudskih imena (vidi dolje trenutačne službene popise Svjetske meteorološke organizacije).

Prvi uragan u godini dobije ime s početnim slovom A, drugi sa slovom B itd. S početkom nove godine kreće se na novi popis, a nakon šest godina, ponovno se vraća na prvi popis. Ako, slučajno, u jednoj godini bude više od 21 uragana, oni sljedeći dobivaju ime prema grčkom alfabetu (alfa, beta, gamma, delta...).

2015.

2016.

2017.

2018.

2019.

2020.

Ana
Bill
Claudette
Danny
Erika
Fred
Grace
Henri
Ida
Joaquin
Kate
Larry
Mindy
Nicholas
Odette
Peter
Rose
Sam
Teresa
Victor
Wanda

Alex
Bonnie
Colin
Danielle
Earl
Fiona
Gaston
Hermine
Ian
Julia
Karl
Lisa
Matthew
Nicole
Otto
Paula
Richard
Shary
Tobias
Virginie
Walter

Arlene
Bret
Cindy
Don
Emily
Franklin
Gert
Harvey
Irma
Jose
Katia
Lee
Maria
Nate
Ophelia
Philippe
Rina
Sean
Tammy
Vince
Whitney

Alberto
Beryl
Chris
Debby
Ernesto
Florence
Gordon
Helene
Isaac
Joyce
Kirk
Leslie
Michael
Nadine
Oscar
Patty
Rafael
Sara
Tony
Valerie
William

Andrea
Barry
Chantal
Dorian
Erin
Fernand
Gabrielle
Humberto
Imelda
Jerry
Karen
Lorenzo
Melissa
Nestor
Olga
Pablo
Rebekah
Sebastien
Tanya
Van
Wendy

Arthur
Bertha
Cristobal
Dolly
Edouard
Fay
Gonzalo
Hanna
Isaias
Josephine
Kyle
Laura
Marco
Nana
Omar
Paulette
Rene
Sally
Teddy
Vicky
Wilfred

 

Ponekad dolazi i do promjena unutar pojedinog popisa. Tako, ako na popisu ne vidite ime slično svojemu, moguće je da je uragan, vaš imenjak, bio toliko razoran, nanio velike ljudske gubitke i materijalni šteti da je njegovo ime obrisano s popisa. Stručnjaci kažu – to ime je umirovljeno. Primjerice, sjećate li se Katrine iz 2005.? Ili, u još bližoj prošlosti, Sandy (vidi sliku dolje) iz 2012.? A niti Irena iz 2011. nije baš bila med i mlijeko. E, pa tih imena više neće biti, a nadamo se ni takve štete…

Dennis Van Tine/ABACAUSA.COM/PIXSELL

Tajfuni i cikloni ime dobivaju prema nekim drugim popisima imena na kojima se, uz ljudska, nalaze i imena cvijeća, hrane, životinja i slično.

Iako smo rekli da se imenovanje naših, slabijih, izvantropskih ciklona službeno ne radi, u Hrvatskoj to ipak čine članovi Crometea koji čine zaljubljenici u meteorologiju, a čija je jedna od najvećih zasluga okupljanje meteo fotografija i informacija o nevremenima iz svih krajeva Hrvatske na jednom mjestu. Novinari njihovo imenovanje ciklona vrlo rado prihvaćaju, a niti sam ne vidim štetu u tome, već praktičnu prednost, osobito kada aktualnu vremensku situaciju uspoređujemo s nekom starom povijesnom, što zna biti važno pri prognoziranju.

Ciklona koja je već počela djelovati na nas, a njezin će utjecaj u sljedećim danima biti i jači (pratite RTL Vrijeme), još je jedna izvantropska bezimena ciklona. Ipak, osobito u novinarske svrhe, zgodno je i praktično reći da Leona donosi loše vrijeme. Ovaj put se čak i rimuje. Ciklona – Leona. Uzmite kišobran. Sljedećih više dana.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!