Kolumne / Zoran Šprajc

komentar zorana šprajca

O hrvatskom ekonomskom čudu: Čudo je da smo živi!

Ministar Marić je na jako fini i politički korektan način rekao da smo usprkos ovim čudesnim rezultatima još uvijek u teškoj banani

Čudo koje postiže hrvatska ekonomija iznenadilo je i članove tehničke Vlade. Deficit trenutno iznosi 0,7 posto, prihodi proračuna porasli su za oko 10 posto, a inozemni dug države manji je za pet milijardi eura.  

Vezana vijest

ZDRAVKO MARIĆ dobre vijesti Marić: 'Dugo nismo vidjeli ovako nizak deficit, odnosno gotovo uravnotežen proračun'

Ovakvo što već dugo nismo vidjeli, izjavio je tehnički ministar financija Zdravko Marić, a tehnički premijer Tihomir Orešković ističe da su to najbolji rezultati još od 2008. godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I nakon izbora, ministar poručuje da ostaje pri poreznoj reformi, koja uključuje i smanjenje stope PDV-a i poreza na dohodak.

"Priznat ćemo svi da proračunski deficit koji počinje s nula cijela nešto, nismo dugo vidjeli i ne pamtimo. On je bio 2008. jako blizu uravnoteženja, a recesijsko vrijeme nismo bili ni blizu toga. Ono što treba poručiti je, dok se pozitivne brojke ne osjete na svakom građaninu, nisu ispunile svrhu. Rekao sam i na Vladi, rast od 2,8 posto je dobar nakon šest godina recesije, ali nas ne smije zadovoljiti", proučio je tehnički ministar Marić.

Ministar Marić je zapravo na jako fini i politički korektan način rekao da smo usprkos ovim čudesnim rezultatima još uvijek u teškoj banani. 

Naime, ekonomski rezultati s kojim se vole pohvaliti njegovi šefovi, Tihomir Orešković i Andrej Plenković, ili kojima se isto tako voli pohvaliti Zoran Milanović i njegovi ministri, je daleko od bilo kakve Hrvatske koja raste. 

Kada se usporedi s drugima, Hrvatska već godinama stoji kao ukopana. To najbolje pokazuje grafikon o BDP-u po glavi stanovnika u odnosu na prosjek Europske unije. Drugim riječima, grafikon pokazuje standard Hrvata u odnosu na standard prosječnog Europljanina. 

Prema njemu, upravo nas prestiže i Rumunjska, koja je ove godine dosegla 60 posto standarda Europske unije, a mi smo na 58 posto. Iza nas su još jedino Bugari, ali i oni grabe po stopi od tri posto. 

Tako da smo mi sada druga najgora zemlja Europske unije. 2005. smo mi i Slovačka bili na istoj razini, a gdje su Slovaci sad - negdje na skoro 80 posto prosjeka Europske unije. 

Toliko o hrvatskom čudu. Čudo je da smo živi.  

Ovo ističemo kako se i nova hrvatska vlada ne bi zavarala sa ovih nekoliko pozitivnih pomaka i ufurala si kako stvari idu same od sebe pa se ne treba puno ni zamarati ni zamjerati.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!