Ostani doma
Koronavirus

NAČELNIK STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

Božinović u RTL-u Danas otkrio detalje o novom zaraženom pacijentu: 'Napravio je ono najodgovornije što je mogao napraviti...'

Potvrdio je 25. slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, radi se o muškarcu iz Petrinje

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ministar Davor Božinović, u RTL-u Danas govorio je o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. 

Potvrdio je 25. slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, radi se o muškarcu iz Petrinje. "Mogu potvrditi. Upravo smo dobili vijest u Nacionalnom stožeru. Prema informacijama koje sam dobio, radi se o mladom čovjeku koji je došao iz Italije i sam se prijavio", rekao je Božinović i dodao kako je to vrlo odgovorno ponašanje. Dodao je da je mladić u 20-im godinama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ono što je napravio je najodgovornije što je mogao napraviti. Mislim da se odmah prijavio čak i graničnoj policiji, odmah je otišao tamo i bio je smješten u nekoj izolacijskoj jedinici. To je ono što mi pokušavamo poslati - poruku odgovornosti. Takav čovjek, a sigurno negdje ima i takvih koji se vrate, a ne kažu gdje su bili, iz krajeva koji su žarište krize ili kažu da nisu došli odavde nego odnekud drugdje jer misle da će lakše proći granične kontrole, to su neodgovorni ljudi", kazao je Božinović. 

VEZANI ČLANAK

"Nema nijedne relevantne informaciju koju nismo rekli građanima"

Na pitanje o širenju lažnih vijesti o koronavirusu Božinović je kazao da policija provodi istraživanja o tome.

"Uvjeren sam da će policija biti i u tome efikasna. Poanta je da građani moraju znati da u cijeloj ovoj situaciji, a traje to već više od mjesec dana, nema niti jedne informacije koja je relevantna, a da im nije rečena u trenutku kada je bila poznata i nama", kazao je Božinović i dodao da nema niti jedne informacije koju kriju od građana. 

"To bi bilo i kontraproduktivno i neodgovorno i ne pada nam to napamet", kazao je Božinović i dodao da za širenje lažnih vijesti ima i ozbiljnijih kazni. Na pitanje je li tko pozvan na obavijesni razgovor zbog toga Božinović je odgovorio: "Kada je u pitanju pridržavanje mjera samoizolacije, krenulo se u tom smjeru". 

Hrvatska više ne pušta kamione u tranzitu

Božinović je rekao da su zadovoljni činjenicom kako su svi zaraženi "uvezeni slučajevi", odnosno osobe koje su došle iz ugroženih područja. "To naši epidemiolozi tumače kao dobru stvar. No, ne možemo isključiti i da počne nekakva transmisija među građanima Hrvatske", rekao je Božinović te dodao kako sve rade da bi se detektirao svaki kontakt sa zaraženim osobama. 

Ministar je kazao da Hrvatska više ne propušta kamione u tranzitu. "To se rješava na najrazličitije načine, a najčešće se vraćaju u Sloveniju. Policije koordiniraju takve mogućnosti. Kamioni se više neće propuštati", kazao je Božinović. 

Rekao je da će moguće zatvaranje škola i vrtića i izvan Istre ovisiti o epidemiološkoj situaciji. "Nije to arbitrarna odluka politike", kazao je Božinović i dodao da je ministar Beroš u četvrtak jasno kazao kada je naznačio trenutak potvrđene lokalne transmisije kao "trenutak kada bi se mogle donositi strože mjere".  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!