Ostani doma
Koronavirus

PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Vili Beroš za RTL: 'Dojam je da dolazi kataklizma. Gledamo Italiju i očekujemo takvu situaciju'

Vili Beroš za RTL: 'Dojam je da dolazi kataklizma. Gledamo Italiju i očekujemo takvu situaciju'
vijesti.hr

Dobra je vijest da broj zaraženih nije rastao posljednjih sati, u Hrvatskoj je 49 oboljelih

Kao što se i očekivalo, u Hrvatskoj je sve više oboljelih od koronavirusa. Zadnji podatak govori o 49 slučajeva. No virus se uvukao i u bolnički sustav pa Nacionalni civilni stožer poduzima sve mjere kako nam se ne bi dogodio talijanski scenarij.

Više o kriznoj situaciji govorio je gost RTL-a Danas, ministar zdravstva Vili Beroš. A prvo na što se osvrnuo jest broj zaraženih, je li ostao na 49 ili se u međuvremenu povećao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nije porastao. Neki su testovi završeni i nema pozitivnih, a oko 11 ih je još u obradi", rekao je Vili Beroš pa otkrio širi li se virus slobodno ili je i dalje pod kontrolom:

"Čitavo vrijeme govorimo o strategiji obrane. Još nema jasno dokazanog slobodnog širenja virusa, a sad je ušao u zdravstveni sustav, što je očekivano jer je u zdravstvenom sustavu najveća koncentracija zaraženih. Dogodilo se to i u drugim državama. To nije neočekivano i na primjeren način smo reagirali. Dobro je što se to dogodilo u ustanovi koja je bila namijenjena kao respiratorna obrana i dio je te naše treće faze borbe protiv virusa. To treba spomenuti jer dojam je da dolazi kataklizma i da će biti više novooboljelih. Brojke su neupitne. Gledamo Italiju i očekujemo takvu situaciju."

Što se situacije u KB Dubrava tiče, druge bolnice u Zagrebu obavit će prijam bolesnika iz nje. O tome su već obavješteni.

"Rekli smo da se ukida sav hladni program bolnica i rješavaju se samo akutni problemi zbog čega im se oslobađaju kapaciteti pa će lakše preuzeti pacijente iz KB Dubrava. Taj postupak je već u tijeku, a sad slijedi logistički dio, prijenos opreme. Nakon toga KB Dubrava postaje primarni respiratorni centar, a otvaramo i sekundarni centar za liječenje onih manje težih slučajeva. Tako ćemo zaštititi drugi dio populacije koji boluje od drugih bolnica."

Ministar navodi i da je ukupni kapacitet respiratora u bolnicama oko 500.

"Nećemo ih iskoristiti sve, planiramo do 300 respiratora, što je preko svake mjere u ovom trenutku. Nadamo se da će ova epidemija ići kao u svakom trenutku kroz povijest, od vrhunca prema silaznoj fazi. U Kini se to upravo događa, očekujemo da će tako biti i u Hrvatskoj, ali smo spremni i na druge scenarije", kazao je Beroš pa se osvrnuo još jednom na slobodno širenje virusa i eventualni premali broj testova koji se provode:

"Govorimo nekoliko tjedana o tome da vjerujem struci. Ona govori o tome da je potreba kolika jest. Na to upućuje ne samo hrvatska već i svjetska javnost. Navodi se kad se treba primijeniti određeni scenarij i toga se treba držati."

Naglasio je da nema potrebe govoriti o ustanovama koje će biti sekundarni i tercijarni centri jer će to prije svega biti lokacije. Isto tako, ponovio je nove mjere.

"Preporučili smo starijima i najugroženijima da izbjegavaju kontakte s drugima i da ne izlaze van ako ne moraju. Ali, treba znati da već šest tjedana odolijevamo infekciji, no jasno je da ulazimo u treću fazu i da smo za nju spremni."

Slovenci su prekinuli javni prijevoz, možda to učiniti i Hrvatska.

"Svakako, postoji mogućnost ako se pogorša situacija. A to ovisi o načinu širenje infekcija, kao i o epidemiološkoj slici te nas se obavještava o tome", istaknuo je Beroš te naveo da neće otkriti koja je maksimalna prognoza o broju zaraženih u Hrvatskoj.

Na kraju je ponovio preporuke koje su stručnjaci donijeli, ali su poznate otprije - higijena, mjerenje temperature, dezinfekcija prostora, javljanje liječniku ako se prepoznaju simptomi.

"Apeliramo na naše građane, koji su se u velikoj većini pridržavali uputa, da to nastave i dalje jer to je najbolji način sprječavanja širenja zaraze", zaključio je Beroš.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!