Ostani doma
Koronavirus

nije zadovoljan odlukom stožera

Kalinić o uvođenju karantene u Zagrebu: 'Držanje glave u pijesku neće pomoći u rješavanju problema'

Kalinić je uvjeren da se pandemija na svjetskoj razini ne može zaustaviti, ali ističe da se šteta - može kontrolirati

Središte Zagreba pusto. Gradska kavana koja je na samom Trgu - zatvorena.
A razlika na terasama otvorenih kafića govori da ljudima nije sasvim jasno što bi trebali činiti. Opušteno piti kavu na suncu ili sve zatvoriti.

''Ne bojim se, pazim više nego inače, ali ruke uvijek perem. Evo sjeo sam, ali pazim da nisam u gužvi ni unutra gdje ima previše ljudi, i to je to", kazao nam je Marijan Babić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Trebalo je već odavno neke mjere napraviti. Mogli smo ne doći na kavu, ali dok je otvoreno, što ćemo", dodaje Boris.

''Mislim da Hrvatska s time debelo kasni, trebala je to učiniti odavno", kaže Silva Stojanović.Tako će biti dok se nacionalni i zagrebački stožer ne dogovore. Dok zagrebački traži rigorozne mjere i zatvaranje trgovina i trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, kina, kazališta, muzeja, noćnih klubova, salona, teretana, ministar smiruje strasti i odgovara – takvu odluku možemo donijeti samo mi.

''Zbog naše vjerodostojnosti, zbog odnosa prema javnosti molimo sve da ne istrčavaju, ne zalijeću se i ne poduzimaju brzoplete odluke. Kao i do sad bit ćemo na vrijeme i adekvatni'', kazao je u ponedjeljak Vili Beroš.

Zatvaranje vrata posljednji je izbor ugostitelja, ali s obzirom na to da je promet pao i do 70 posto, nemaju izbora. Sa zahtjevom Grada se slažu iako, kažu, bit će teško.

''Ako kažu da se zatvori, naravno. Gazde ipak imaju nekakvu solidarnost prema svojim radnicima, godišnji, neplaćeni godišnji. Neko vrijeme ipak možemo preživjeti, a ako to potraje duže, trebat će nam neke drakonske mjere", kaže Petar Čumandra, voditelj kluba.

Gostiju ionako nema pa da ne bi morali u potpunosti ključ u bravu, Marin Medak je odlučio pokušati se prilagoditi situaciji, a kaže takva je i preporuka ceha. Ugostitelji se prebacuju na dostavu.

Danas sastanak s najbližim ljudima, naručuju jednokratne ambalaže, dogovaraju se s prijevoznicima i rade menije.

''Radimo menije gdje je sva hrana termički obrađena, neće biti nepečenih deserta ni hrane, svježih elemenata koji bi mogli prenijeti virus. Radimo ono što će biti dobro za ljude u izolaciji, prije svega krepka hrana, nutricionistički ispravna. Smjer koji nije otmjen nego zadovoljava ljudske potrebe", kaže ugostitelj Medak.

Ostvari li se zahtjev Zagreba i zatvori se sve navedeno, to bi značilo da bi radile samo trgovine i lanci koji prodaju prehrambene proizvode, ali skraćeno. Neki su već prihvatili smjernice pa su objavili skraćeno radno vrijeme do 18 sati, a drugi rade na scenarijima ako do toga dođe. Masovno su se zatvorili ili se pripremaju za zatvaranje - frizerski saloni, kozmetički saloni i neki fitnes centri, ali za sada službene upute o tome nema.

Iako te krajnje mjere za sada nema – preventivnih ima. Grad Zagreb prekida upis djece u 1. razred za koje je trebalo biti utvrđivanje psihofizičkog stanja, a gradska groblja apeliraju da na ispraćaje pokojnika dolaze samo članovi obitelji.

Kalinić: Zabijanje glave u pijesak neće pomoći rješavanju problema

Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, kaže da od preporuka nema ništa nego da odluku treba donijeti na državnoj razini. 

"To je ozbiljna stvar i ne može se donijeti takva odluka a da se dobro ne promisli. Tko donese takvu odluku morat će snositi i troškove za te ljude koji zatvore svoje objekte", kazao je Kalinić i dodao da je tu odluku trebalo i prije donijeti.

"Hrvatska s odlukama kasni i u odnosu na okružje, ne znam zbog čega je tako. Mi smo dali prijedlog, pokazali smo što treba napraviti, ali nismo odgovorni ako do toga ne dođe", dodaje.

Kalinić je uvjeren da se pandemija na svjetskoj razini ne može zaustaviti, ali ističe da se šteta - može kontrolirati.

"Treba paziti da sve odluke idu u smjeru da se ne prenapregne zdravstveni sustav, da ne bi došlo do loma. Vidite što se dogodilo u Italiji. Moramo uzeti u obzir da je Hrvatska daleko siromašnija. Činjenica je da će do toga doći u Hrvatskoj i da će to trajati nekoliko mjeseci. Držanje glave u pijesku neće pomoći u rješavanju ovog problema", zaključuje.

Upitan hoće li vladajućima reći da je bio u pravu kad je predlagao karantenu za Zagreb, Kalinić je rekao: ''Neću reći ništa, samo želim da što manje građana bude zaraženo i da bude što manje mrtvih."

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!