Ostani doma
Koronavirus

čelnici se dogovorili

EU zatvara granice na mjesec dana: 'Naš je neprijatelj virus, moramo zaštititi ljude i ekonomiju'

EU zatvara granice na mjesec dana: 'Naš je neprijatelj virus, moramo zaštititi ljude i ekonomiju'
Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica Komisija je rekla da je hitno potrebno ukloniti blokade na unutarnjim granicama, na kojima je zaglavilo previše ljudi

Čelnici zemalja EU-a dogovorili su u utorak putem video-konferencije 30-dnevno ograničenje za ulazak na svojim vanjskim granicama građanima trećih zemalja, te uspostavu brzih prometnih traka na unutarnjim granicama kako bi se osigurao normalan protok robe.

Ta odluka je u nadležnosti država članica i vlade država članica na vanjskim granicama trebaju je provesti. Odluka bi trebala vrijediti sljedećih 30 dana.
"Spremni smo poduzeti sve što je potrebno i nećemo oklijevati poduzeti dodatne mjere u skladu s razvojem situacije", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon video-konferencije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Naš je neprijatelj virus i moramo učiniti sve kako bi zaštitili naše ljude i gospodarstva", dodala je.

Predsjednica Komisija je rekla da je hitno potrebno ukloniti blokade na unutarnjim granicama, na kojima je zaglavilo previše ljudi.

Komisija je u ponedjeljak predložila privremena ograničenja putovanja koja nisu nužna u EU osobama iz trećih zemalja, a da se ograničenja ne primjenjuju na državljane trećih država koje legalno rade u EU-u i na članove njihovih obitelji te na državljane EU-a koji se vraćaju doma iz trećih zemalja. Iz toga su također izuzeti liječnici, znanstvenici i prekogranični radnici.
"Taj prijedlog je dobio veliku potporu, nijedna ga zemlja nije ocijenila negativno", rekla je Von der Leyen.

Ograničenje ulazaka u EU trebalo bi omogućiti uklanjanje kontrola na unutarnjim granicama između samih država članica. Brojne države su uvele takve kontrole u pokušaju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

Čelnici zemalja članica također su podržali mjere za pomoć gospodarstvu, zajedničke javne nabave zaštitne medicinske opreme i fleksibilnost u provedbi pravila o državnim potporama, što je Komisija predložila u ponedjeljak.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potvrdio je da se redoviti sastanak na vrhu čelnika zemalja članica EU-a, predviđen za 26. i 27. ožujka u Bruxellesu neće održati, nego da će umjesto toga biti video-konferencija.

"Redoviti sastanak Europskog vijeća predviđen za 26. i 27. ožujka bit će odgođen za kasnije", rekao je Michel.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!