Ostani doma
Koronavirus

epidemija koronavirusa

Koronavirusom zaražena 81 osoba! Za građane otvorena linija 113, u kršenju izolacije uhvaćene 132 osobe

Koronavirusom zaražena 81 osoba! Za građane otvorena linija 113, u kršenju izolacije uhvaćene 132 osobe
Pixsell

Hrvatska ima 12 novih slučajeva koronavirusa. Za građane je otvorena nova linija telefona - 113

U Hrvatskoj je koronavirusom ukupno 81 zaraženih koronavirusom, a među njima je i osam liječnika. Od jučer imamo 12 novih slučajeva. Iz kojih su mjesta i gdje su hospitalizirani bit će objavljeno kasnije jer se tek prikupljaju podaci. 

"Naše pripreme za treću fazu su adekvatne, a posebno je važno da se situacija u Slavoniji smirila. Kad je riječ o liječnicima koji su oboljeli, dovoljno smo organizirani da možemo organizirati preraspodijelu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Napravljeno je više od 1100 testiranja.

Beroš je istaknuo i da situacija u Europi nije dobra te da broj slučajeva zaraženih koronavirusom rapidno raste. 

Dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević rekla je da je klinička slika dobra i da je za sada riječ o lakšim simptomima kod zaraženih. Dodala je i da su liječnici iz Klinike koji su bili u kontaktu sa zaraženim liječnicima iz KBC-a Zagreb negativni na koronavirus. 

Za građane je uveden broj za koronavirus 113 na kojem rade volonteri koji odgovaraju na sva pitanja. 

Pokrenuti su i telefoni za psihosocijalnu podršku, a Crveni križ pruža pomoć onima koji ovise o drugima - dostavlja hranu i lijekove za starije osobe. 

Pohvaljeni su građani koji sami pomažu drugima, ali su isto tako upozoreni da to treba raditi na siguran način kako ne bi došlo do lokalne transmisije, odnosno prijenosa bolesti.  

Građani su prijavili 749 slučajeva kršenja samoizolacije, a 132 osobe su i uhvaćene u nepoštivanju mjera izolacije. 

Na tržištu su se pojavili i brzi testovi na koronavirus. 

"Upitna je njihova vrijednost, apeliram na širu javnost da ne kupuje te testove jer su oni kontraproduktivni!", upozorio je ministar Beroš pozivajući građane da ih prijave. 

Kad je riječ o uvođenju novih mjera koje uključuju ograničavanje javnog okupljanja i obustavu rada ugostiteljskih objekata i drugih uslužnih djelatnosti koje nisu nužne, one se očekuju tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana. 

U Saboru bi trebao biti prihvaćen novi paket zakona kako bi Stožer dobio veće ovlasti i mogao adekvatnije reagirati. 

"Ne bih govorio o mjerama zatvaranja kafića još, danas je u proceduri zakon koji će dati dodatnu snagu Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu da provede potrebne mjere na teritoriju cijele Hrvatske", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Više od 10.000 osoba je u samoizolaciji, od toga 128 zdravstvenih djelatnika.  

Ministar Davor Božinović koji se nalazi na čelu Stožera najavio je u razgovoru za RTL Danas da se s primjenom mjera ograničenja rada kreće već danas ili sutra.  

"Vlada s paketom mjera ide u Sabor, nakon toga ćemo imati sjednicu Stožera, a onda ćemo objaviti javno mjere. Ostavit će se ono što je nužno", rekao je Božinović dodajući da će mjere trajati minimalno 30 dana

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!