Ostani doma
Koronavirus

RTL EKSKLUZIVNO DONOSI DRUGU STRANU

Zaraženi liječnici s Rebra: 'Nismo prekršili zabrane i nije istina da smo zatajili putovanje'

Zaraženi liječnici s Rebra: 'Nismo prekršili zabrane i nije istina da smo zatajili putovanje'
Pixsell

Tvrde da svoje putovanje nisu zatajili

RTL je u posjedu pisma koje su liječnici KBC-a Zagreb, prozvani da su prešutjeli svoje putovanje u Austriju te time u rizik doveli pacijente i ostale djelatnike, poslali na desetak službenih adresa, a u kojem iznose svoju stranu priče.

Ističu da su u austrijsku pokrajinu Korušku putovali u razdoblju od 6. do 8. ožujka, a ne od 13. do 15. ožujka kakva je percepcija javnosti te da u vremenu kada su oni bili tamo Koruška nije bila na listi područja visokog rizika. Potvrđeno im je to, navode, nakon konzultacije s infektolozima koju su obavili 9. ožujka, odmah nakon povratka u Hrvatsku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tvrde da u dokumentu "Preporuke vezane za sudjelovanje na inozemnim kongresima", koji je ravnatelj Ante Ćorušić zaposlenicima KBC-a poslao u petak 6. ožujka, nema preporuka ni zahtjeva o javljanju o provedenim putovanjima ni ikakvih zabrana.

Tvrde da nisu zatajili putovanje

U pismu posebno naglašavaju da je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske tek 12. ožujka donio odluku o mjerama samoizolacije za putnike iz Austrije.

Dvojica inkriminiranih liječnika, koji su također zaposlenici Medicinskog fakulteta, otišli se u samoizolaciju nakon što je 12. ožujka Medicinski fakultet odlučio da u samoizolaciju trebaju svi djelatnici i studenti koji su bili izvan Hrvatske unatrag 14 dana.

Inkriminirani liječnici u svom zaključku navode da su bili na privatnom putovanju pretprošli vikend te da time nisu prekršili nijednu odluku niti preporuku nadležnih tijela, kao ni svojih poslodavaca. Netočno je, tvrde, da su svoje putovanje zatajili.

Navode da od ukupno dvoje pozitivnih liječnika njihove klinike, jedan inkriminirani liječnik nije ni bio na spomenutom putovanju, a da druga liječnica nakon putovanja uopće nije sudjelovala u radu klinike.

Iz svih navedenih razloga, smatraju inkriminirani putnici, nisu predstavljali ugrozu za bolesnike i osoblje KBC-a Zagreb.

Ministar zdravstve Vili Beroš u večerašnjem Direktu na pitanje je li čuo obje strane, rekao je: "Kontaktirao sam ravnatelja. Do mene su došle i druge informacije. Morat ćemo o tome razgovarati".

Podsjetimo, nakon pojave medijskih informacija da su neki liječnici KBC-a Zagreb namjerno zatajili svoj put na skijanje u Austriju te time u bolnicu donijeli koronavirus u javnosti se digla velika buka. Na takvo navodno postupanje oštro su reagirali premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš, a u izvide je krenula i policija.

"Kao što je već najavio ministar Vili Beroš, ti liječnici će svakako biti sankcionirani te će snositi posljedice za svoje neodgovorno ponašanje sukladno odluci nadležnog tijela", poručili su u srijedu iz Vlade putem Twittera.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!