Ostani doma
Koronavirus

ministrica u rtl direktu

Prijeti li nam siromašan Uskrs? Vučković: 'Problema će biti, ali neće doći do velikih nestašica'

S ministricom Vučković pričali smo o problemima s kojima bi se zbog koronavirusa mogli suočiti poljoprivrednici

O problemima s kojima bi se zbog pandemije koronavirusa mogli suočiti hrvatski poljoprivrednici, a njih sada trebamo, u RTL Direktu smo razgovarali s resornom ministricom Marijom Vučković.

Od danas su tržnice zatvorene. Na pitanje ima li kakve umirujuće riječi za kumice, OPG-ove koji su praktički do jučer živjeli od novca kojeg bi zaradili na svojim štandovima, ministrica je rekla:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ja znam da ljude muči neizvjesnost. Mogu reći da se stvaraju kratki lanci opskrbom, da se bude različite poduzetničke inicijative. Nastojat ćemo pomoći", jasno je poručila i potom više rekla o online platformi koju priprema ministarstvo:

"Takve platforme postoje na poduzetničkoj osnovi, ali evo će i ministarstvo poraditi na tome", istaknula je.

Na pitanje kako će se kumice s time naći, odgovara:

"Ide naš program koji ide baš malim mikropoduzetnicima i malim OPG-ovima. To su bespovratne potpore malih vrijednosti", kazala je i dodala da se radi o 50 milijuna kuna.

Kada se radi o EU fondovima, Vučković je istaknula:

"Ne možemo trenutno ništa prelijevati bez Euopske komisije. Imamo prijedloge, uputili smo ih. Bit će rasprava i o našim prijedlozima", kaže.

Na pitanje postoji li opcija zabrane uvoza hrane i živih životinja iz kontaminiranih područja, kaže:

"U ovom trenutku mi poštujemo pravila Stožera. Mislim da prijevozni putevi funkcioniraju. Ja bi rekla da je veći problem bio nedostatak količina. Na tome radimo, pripremamo Nacionalnu strategiju", jasno će dodajući:

"Poljoprivrednu proizvodnu treba ojačati i osnažiti. Trebamo podići našu konkurentnost." 

Na pitanje prijeti li siromašan uskrsni doručak, Vučković odgovara:

"U ovim okolnostima nitko ne može sa sigurnošću tvrditi. No, sudeći prema dnevnim podacima, sugeriraju da će problema biti, ali neće doći do velikih nestašica", kazala je ministrica.

Nova proizvodna sezona je ugrožena. Evo što ministrica kaže na pitanje hoće li subvencionirati proizvođače za isporuke svježeg voća i povrća za vrijeme krize.

"Poljoprivrednike muči neizvjesnost, ali vidim solidarnost"

"Sutra objavljujemo elektronsko savjetovanje. Već se neki subvencioniraju. Radimo i radit ćemo niz poziva kojima će se subvencionirati. Moramo brinuti za likvidnost, poduzimamo mjere koje se odnose na odgodu plaćanja, novih kreditnih linija... Sada nas najviše brine zdravlje, ali ima i posljedice za gospodarstvo", istaknula je i dodala:

"Ja sam navela dio što radimo. Otvorili smo konstantan dijalog, suoačavamo se s kritikama, nekada su opravdane pa nam pomažu da radimo bolje", ističe. 

Kako je raditi vaš posao, bilo je sljedeće pitanje.

"Ovaj posao je iznimno častan. Ministarstvo skrbi o dva strukturna fonda. Mislim da svi reagiraju sjajno, muči ih neizvjesnost, ali vidim solidarnost", kaže Vučković. 

Ako kriza potraje kako će se osigurati berbe. Ministrica poručuje:

"Postoje protokoli postupanja. Svi ti protokoli su objavljeni na stranicama Stožera, večeras i mi puštamo stranicu. U Murteru je specifična situacija pa su takve i mjere. Nadam se da tako neće biti na razini cijele Hrvatske", rekla je u RTL Direktu ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Reci što misliš!