Ostani doma
Koronavirus

OSTANITE DOMA!

U Hrvatskoj zaraženo još 46 osoba, ukupno 361 slučaj koronavirusa! Šest na respiratorima

U Hrvatskoj zaraženo još 46 osoba, ukupno 361 slučaj koronavirusa! Šest na respiratorima
pool/Pixsell

Snijeg je pao, ali nije vrijeme za snježne radosti, upozorio je ministar Božinović

Nacionalni stožer civilne zaštite održava redovnu konferenciju za medije, putem koje obavještava javnost o novooboljelima od koronavirusu, ali i o svim aktualnostima koje se tiču zaraze te jakog potresa otprije dva dana na području Zagreba.

"Snijeg je pao, ali nije vrijeme za snježne radosti, policija će upozoriti sve koje vidi da su na otvorenom", naveo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na samom početku te prepustio riječ ministru zdravlja Viliju Berošu.

S današnjim je danom u Hrvatskoj zabilježen 361 slučaj zaraze, a pet je izliječenih. Još nije potvrđen nijedan smrtni slučaj. Od jučer, to je 46 novih slučajeva zaraze, šest osoba je na respiratorima, jedna je kritično, a pet stabilno. Testirano je 3013 bolesnika.

 

 

"Prosječna starost oboljelih je 49,05 godina, 56 posto su muškarci, 44 posto žene", rekao je ministar Beroš pa nastavio:

"U dobnoj skupini od 60 do 70 posto je 12,7 posto oboljelih, u dobnoj skupini 70 do 80 godina 6,1 posto. To je dobro, ali možemo i moramo bolje."

"Iznimno je važno držati se svih preporuka, redovito i često prati ruke, redovito čišćenje i dezinfekcija površina koje se dodiruju. Također je važno da se svi koji imaju mjeru samoizolacije pridržavaju propisanog", naglasio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član nacionalnog kriznog stožera.

Dodao je da najviše oboljelih jest u Zagrebu - 168. Upravo je iz Zagreba najviše ljudi napustilo grad nakon potresa, što je ponukalo Stožer na mjeru zabrane napuštanja mjesta prebivališta. Ipak, oni koji dobiju posebne dozvole, moći će neometano putovati iz grada u grad.

"Dozvole se trebaju zatražiti online, s podacima ovisno o tome jesu li u pitanju firme ili zdravstveni razlozi. Nakon toga izdaju se potvrde i mora ih pokupiti pravna osoba, najčešće poslodavci. Zato ih molim da organiziraju posao s minimalnim brojem ljudi", kazao je ministar Božinović i dodao:

"Što se tiče radnog vremena trgovina s prehrambenim artiklima, one su same s obzirom na činjenicu da su u radnom vremenu koje traje duže, morale organizirati višesmjenski rad i to smo prihvatili pa odlučili da se skrati radno vrijeme."

Spomenuo je i da su zaprimljene ukupno 461 dojave o kršenju propisanih mjera samoizolacije, a za 117 osoba je utvrđeno kršenje propisane mjere samoizolacij.

Što se opskrbe tiče, sve je i dalje na visokoj razini.

"Opsrkba funkcionira vrlo dobro, kako smo je i postavili. U Europi vjerojatno nema boljeg načina ili organizacije od onog koji smo mi napravili. Tako će biti i dalje", riječi su Davora Božinovića.

Naveo je i da mjere sprečavanja širenja virusa mogu biti još strože te da to ovisi o ponašanju građana, odnosno, širenju zaraze. Nažalost, iako se priča o sumamedu, on još uvijek nije potvrđen kao lijek za koronavirus. Testovi tek traju.

"Sumamed je odličan lijek i može smirivati upalu. Ono što je bitno, nije jedini takav preparat i treba ozbiljno razmisliti hoćemo li ga koristiti u testovima. Nema dovoljno dokaza kreće li ovaj virus s jakom upalom ili tek kasnije dođe do upale. Kad će se to bolje znati, moći će se planirati s kojim lijekovima utjecati na imunološki sustav", objasnila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!