Ostani doma
Koronavirus

sprječavanje zaraze

U samo šest jednostavnih koraka sami napravite tekstilnu masku za lice!

U samo šest jednostavnih koraka sami napravite tekstilnu masku za lice!
Hemco.hr

Upute s pomoću kojih možete i sami napraviti zaštitnu masku

Ovih dana jednokratne maske za lice su najtraženija roba. Mnogi ih već nose, no nisu ih svi uspjeli kupiti. No, ne treba očajavati. Prema preporukama stručnjaka, u borbi protiv virusa i širenja zaraze relativno su učinkovite i maske od bilo kojeg materijala veće gustoće, piše Hemco. Treba međutim ipak imati na umu da od virusa štite jedino posebno izrađene maske koje ne propuštaje čak ni tako male čestice kao što su virusi, dok platnene i tzv. kirurške (zelene) maske sprječavaju širenje zaraze ako ste vi  nositelj. Svakako ih je dobro imati da ne zarazite ukućane i druge osobe s kojima dođete u kontakt ako razvijete respiratorne simptome.

Ovo su jednostavne upute s pomoću kojih, uz malo truda i znanja u nastavku, sami možete sašiti maske od tekstila za svoje najbliže, a nemojte zaboraviti i na druge starije i nemoćne.

1. korak

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izrežite komad tekstila navedene veličine od odgovarajuće tkanine. Označite na bočnim stranama pozicije za slaganje nabora (falti) kako je to prikazano na šabloni.

2. korak

Porubiti gornji i donji rub maske, dvostrukim podvijanjem.

3. korak

Na bočnim stranama složiti nabore prema oznakama i učvrstiti štepom (proštepati). Nabore formirate tako da na prvoj crti preklopite tkaninu i nabor postavite na sljedeću oznaku iznad i tako do zadnje oznake.

4. korak

Izrežite dvije trake dužine 25 cm od uske gume; prema želji možete povećati ili smanjiti duljinu gume. 

5. korak

Spojiti koncem krajeve gume.

6. korak

Porubiti bočne strane maskice duplim podavijanjem i u šav ušiti gumu. Vaša zaštitna maska je gotova. Zaštitite sebe i svoje bližnje!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!