Ostani doma
Koronavirus

NEVJEROJATAN NEMAR

Igraju se sa životima ljudi: 'U tjedan dana 202 osobe došle u bolnicu, a morale su biti u samoizolaciji'

Igraju se sa životima ljudi: 'U tjedan dana 202 osobe došle u bolnicu, a morale su biti u samoizolaciji'
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prema evidencijama MUP-a u posljednjih 24 sata za 117 osoba je utvrđeno kršenje mjere samoizolacije

"U tjedan dana, do jučer ujutro, naš je sustav u bolnicama detektirao 202 osobe s izrečenom mjerom samoizolacije", kazao je za Vijesti.hr voditelj tima Sektora zdravstva IN2 grupe Ivan Džolan

To znači da je informacijski sustav, koji je ta tvrtka razvila s HZZO-om, 202 puta u tjedan dana detektirala osobe koje su na popisu da bi morale biti u samoizolaciji zbog koronavirusa, a došle su u hrvatske bolnice. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada je krenula borba protiv epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, ta je tvrtka s HZZO-om razvila sustav koji zdravstvenim djelatnicima pomaže da odmah saznaju je li pacijent koji je ušao u zgradu bolnice zaražen koronavirusom ili su mu određene mjere samoizolacije. Nadogradnja koju su razvili se koristi u 44 bolnice te u jednom domu zdravlja.  

VEZANI ČLANCI

Više od 3000 dojava o kršenju samoizolacije

Podsjetimo, u Hrvatskoj je dosad potvrđena zaraza koronavirusom kod 361 osobe, pet ih je ozdravilo. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je i danas kazao da je bilo više od 3000 dojava o kršenju samoizolacije. "Neka nitko ne misli da će se zaboraviti kako su se ponašali oni koji su kršili samoizolaciju", poručio je Božinović.

Prema evidencijama glasnogovornika policijskih uprava u posljednja 24 sata u svim PU zaprimljene su ukupno 461 dojave o kršenju propisanih mjera samoizolacije, a za 117 osoba je utvrđeno kršenje propisane mjere samoizolacije. 

Osobe kojima je određena samoizolacije ne smiju izlaziti iz kuća

Iako Stožer posljednjih dana nije objavljivao točne podatke o osobama koje bi se trebale nalaziti u samoizolaciji, neki mediji su jučer objavljivali da ih je oko 9000. Prema navodima s Vladine stranice koronavirus.hr, osobe kojima je određena samoizolacija ne smiju izlaziti iz domova, osim u krajnjoj nuždi. Moraju mjeriti temperaturu ujutro i navečer, obratiti pozornost na pojavu simptoma respiratorne infekcije, osigurati odvojenu sobu i odvojeno koristiti kupaonicu. 

Kao važno je istaknuto i da u slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se moraju javiti liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu. Očito je kako se 202 osobe, koje je detektirao sustav u bolnicama, oglušilo na tu preporuku te su ugrozili zdravstveni sustav mogućim širenjem virusa.     

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!