Ostani doma
Koronavirus

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

VIDEO Plenković predstavio mjere za pomoć gospodarstvu: 'Kriza će biti teža nego ona 2008. godine'

VIDEO Plenković predstavio mjere za pomoć gospodarstvu: 'Kriza će biti teža nego ona 2008. godine'
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Vlada je odlučila otvoriti račune za donacije u akciji "Zajedno za Zagreb" i u akciji "Hrvatska protiv koronavirusa"

Premijer Andrej Plenković i ministri na konferenciji za medije predstavili su mjere za pomoć gospodarstvu u doba epidemije koronavirusa.

 

"Kriza je zahvatila čitav svijet i postala je prijetnja čovječanstvu i svjetskom gospodarstvu", kazao je Plenković i kazao da će broj zaraženih danas premašiti 400.000 tisuća. "Sve ukazuje da će razmjeri pandemije imati nesagledive posljednice na svjetsko gospodarstvo, a nitko ne zna koliko će trajati", kazao je Plenković. 

"Kriza je zahvatila čitav svijet i postala je prijetnja čovječanstvu i svjetskom gospodarstvu", kazao je Plenković i kazao da će broj zaraženih danas premašiti 400.000 tisuća. "Sve ukazuje da će razmjeri pandemije imati nesagledive posljednice na svjetsko gospodarstvo, a nitko ne zna koliko će trajati", kazao je Plenković. 

"Kriza će biti teža nego ona iz 2008."

Rekao je da nam prjeti veća kriza nego je bila od Agrokora. "Kriza će biti teža nego kriza iz 2008. godine. Moramo se pripremiti za tešku i dugotrajnu bitku za gospodarsto i radna mjesta", kazao je Plenković i dodao kako je Vlada prošli tjedan izašla s prvom fazom mjera vrijednom 33 milijarde kuna. 

"Ovu krizu dočekujemo sa stabilnijim gospodarstvom nego je bilo prije", kazao je Plenković. "Dosegnuli smo najveći broj od neovisnosti, vratiti gospodarstvu izna onoga što smo imali 2008. godine", rekao je Plenković. 

"Kriza će potrajati i duže od nekoliko mjeseci, prema najnovijim predviđanjima", kazao je i dodao da smo svjedoci simetričnog šoka i pada i ponude i potražnje. 

"Reagirali smo među prvima. Na vrijeme smo pratili situaciju u Kini. Ono što nas čini posebnima je da nam se dogodio dodatni šok, a to je potres u Zagrebu kakav nismo imali 140 godina", kazao je Plenković. 

Tri najvažnije mjere

"Istaknuo bih tri mjere. Prva je beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obveznicima s poteškoćama. Nema poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Mjera je kalibrirana na tri mjeseca, uz mogućnost na još tri mjeseca", kazao je Plenković.

"Druga mjera će očuvati radna mjesta i financirati sto posto neto minimalane plaće po stalno zaposlenom", kazao je Plenković. "Trećavažna mjera je usmjerena prema mikro, malim i srednjim poduzetnicima, a odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital uz počet od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatnu stopu u iznosu do 25 tisuća eura", rekao je Plenković te dodao da će u proračunu rezati sve troškove koji nisu nužni. 

Plenković je najavio da će članovi Vlade plaću za ožujak donirati na račun koji je otvoren  za pomoć Zagrebu nakon potresa. 

 

 

Odgoda plaćanja poreznih dugova, ne otpis

"U ovom trenutku želimo osigruati dovoljnu razinu likvidnosti građanima i gospodarstvenicima", kazao je ministar financija Zdravko Marić te dodao da se u ovom trenutku govori samo o odgodi plaćanja poreznih davanja, a ne i otpis dugova. 

"Mirovine nisu i neće biti pod znakom pitanja. Financirat ćemo samo ono što je najnužnije u vrijeme krize. Očekujemo da će doći do značajnijeg pada u prikupljanju poreznog prihoda", kazao je Zdravko Marić. 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je 90 posto od 63 mjere koje su donesene prošlog tjedna - već u primjeni.

Uvjeti za odgodu plaćanja

"Danas su stupile na snagu dopune Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, kojima se omogućuje odgoda plaćanja pojedinih javnih davanja, i nakon toga i obročna beskamatna otplata", rekao je Marić i dodao da građani već danas mogu podnositi zahtjeve, ali i zamolio da im sustav e-porezna bude primaran. 

Uvjet za korištenje mjere je da porezni dug ne smije biti veći od 200 kuna, zatim ako već sada postoji pad prihoda na godišnjoj razini od 20 posto, kao i ako se predviđa pad prihoda od 20 ili više posto u idućim mjesecima.

Pravilnik koji je danas stupio na snagu iznimno predviđa da podnositelj zahtjeva za dospjelu obvezu PDV-a može biti poduzetnik koji u prethodnoj godini nije ostvario vrijednost isporuka dobara i usluga u iznosu većem od 7,5 milijuna kuna (bez PDV-a) te koji poreznu osnovicu utvrđuje prema obavljenim isporukama sukladno posebnom propisu o porezu na dodanu vrijednost.

"Oni koji su u tom dijelu do 7,5 milijuna kuna, pod uvjetom da PDV po izdanim računima nije naplaćen, kao i da postoji dodatan utjecaj na likvidnost, govorimo o PDV-u već za ožujak, odnosno za one koji prijavljuju tromjesečno, za prvi kvartal, i takvi imaju odgodu, i tako svaki mjesec iduće primjene", rekao je Marić. 

Ministar Marić: Ide beskamatna odgoda plaćanja poreznih obveza na tri mjeseca, a ako posebne okolnosti potraju postoji mogućnost produljenja beskamatne odgode na još tri mjeseca. Kada dođe razdoblje stabilizacije vrijedit će beskamatna obročna otplata do 24 rate. pic.twitter.com/JrluNEUATU

 

"Uvodi se moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj; do 31.12. 2020. neće dospijevati kamati niti glavnica te se neće obračunavati zatezna kamata. Ova se mjera provodi od 13.3.2020.", kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat. 

 

"Uvodi se moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj; do 31.12. 2020. neće dospijevati kamati niti glavnica te se neće obračunavati zatezna kamata. Ova se mjera provodi od 13.3.2020.", kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

"Vodimo računa o svakom našem radniku", kazao je Andrej Plenković na kraju konferencije za medije. "Riječ je o novcu kojeg netko zahvaljujući ovim mjerama sada ne treba platiti", kazao je Plenković.

Otvoreni računi za donacije 

Vlada je na telefonskoj sjednici Vlade, neposredno prije konferencije za medije, donijela odluke o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Zajedno za Zagreb" i u akciji "Hrvatska protiv koronavirusa"

"Grad Zagreb i njegovu okolicu 22. ožujka ove godine pogodio je najjači potres u posljednjih 140 godina jačine 5,5 po Richterovoj ljestvici.

Kako bi se omogućilo da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu i okolici, Odlukom o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Zajedno za Zagreb" se utvrđuju brojevi računa na koje će se donacije uplaćivati. 

Donesena je i Odluka o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Hrvatska protiv koronavirusa".  Kao i kod prethodne Odluke, utvrđuju se brojevi računa na koje će se moći uplaćivati donacije kako bi se omogućilo da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za borbu protiv epidemije koronavirusa COVID-19", izvijestili su iz Vlade. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!