Ostani doma
Koronavirus

Pravo na slobodu?

Praćenje putem mobitela novi je prijedlog Vlade: 'To su mjere koja koketiraju s totalitarnim nadzorom'

Vladajući ne znaju kako drugačije ljude obeshrabriti od kršenja samoizolacije

Treba li Vladi omogućiti nadzor lokacije kretanja osoba u samoizolaciji putem mobitela? Sloge između vlasti i oporbe oko zakonskih izmjena koje bi to omogućile i dalje nema, iako obje strane ponavljaju da nisu za zloupotrebe?

Oporba očekuje da se prihvate njihovi amandmani, a čak i iz redova vladajućih podctavaju kako se odluke koje utječu na ljudska prava donose dvotrećinskom većinom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što o svemu tomu kaže struka?

Vladajućima se žuri jer, kažu, treba zaštititi ljudske živote. Stoga idu s mjerama koje ograničavaju ljudska prava, pa je u saborskoj proceduri i praćenje mobitela osoba u izolaciji.

"Išlo se u izmjene zbog činjenice jer se neki sugrađani nisu držali samoizolacije i želimo pomoći da se pandemija zaustavi što prije", poručio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Na pitanje treba li taj zakon usvojiti 2/3 većinom, odgovori variraju.

"Kad čitate Ustav proizlazi da ga treba na taj način usvojiti", poručio je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

"To su mjere koja koketiraju s totalitarnim nadzorom, a znamo da se država teško odriče totalitarnih ovlasti jednom kad ih dobije", izjavio je saborski zastupnik Domagoj Hajduković.

Dok Sabor već drugi dan zasjeda u zgradi INA-e, čini se da nema približavanja stavova pozicije i opozicije, ali Vlada će razmotriti oporbene prijedloge i kako doznajemo, kompormis je moguć. A mi smo za tumačenje Ustava pitali stručnjakinju.

"Dakle, 2/3 zastupnika može o ograničenju prava i sloboda ali mjera mora biti razmjerana nužnosti u kojoj se nalazimo. Svaka mjera je pod nadzorom Ustavnog suda RH", rekla je ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

Pa je i konkretna mjera lociranja putem mobitela prihvatljiva, ali:

"Mjera mora sadržavati jasna ograničenja, vremenska, personalsna, na koga se odnosi, što s tim podacima nakon, kada će se uništiti i da se ne koriste u druge svrhe te da se praćene osobe o tome izvijeste", dodala je Barić.

Upravo je to oporbeni prijedlog. A da struku treba slušati, moglo se čuti u parlamentu koji nastavlja s radom, oko čega postoji suglasje, no što je s proglašenjem izvanrednog stanja?

"Ako je razlog zaštita zdravlja nacije to ćemo razumijeti i prihvatiti, Ustav je jasan i u tom ćemo dijelu prihvatiti sve agrumente", poručila je saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

"U ovom trenutku ne vidimo razloge zbog čega bi se trebalo aktivirati članak 17. Ustava, odnosno uvesti izvanredno stanje jer Nacionalni stožer kaže da drži stvari pod kontrolom", izjavio je Božo Petrov potpredsjednik Hrvatskog Sabora.

"Ako statistički podaci neće ići u pozitivnom smjeru, tada nam preostaje izvanredno stanje i neka vrsta karantene", poručio je Batinić.

Svi se nadaju da do toga ipak neće doći, jer će nam gradovi na duže ostati pusti, što bi mogao biti tek manji problem.

"Ako se svi budu držali mjera koje su propisane, bit će potrebe za sve manje restrektivnih mjera, čak se i one mogu olakšavati", rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!