Ostani doma
Koronavirus

spremna za prihvat

RTL Direkt u Areni: Provjerili smo kako iznutra izgleda jedna od najvećih privremenih bolnica

Garderoba je pretvorena u ljekarnu, a šank je postao pult za medicinske sestre. Na svakom katu ima 270 kreveta

Naša je sudbina, dakle, kako kaže ministar Beroš, u našim rukama. Budemo li poštovali mjere, broj zaraženih može biti sveden na najmanju moguću mjeru, ne bude li tako, dogodit će se gori scenariji. Baš za slučaj da broj oboljelih naglo skoči, diljem Hrvatske već su spremne dvorane poput ove u Osijeku s bolničkim krevetima za prihvat velikog broja oboljelih. 

U Zagrebu za to je predviđena Arena, u kojoj do daljnjeg neće biti pjesme i plesa, ali hoće na stotine pacijenata, bude li to potrebno. Ekipa RTL Direkta dobila je priliku ekskluzivno snimiti kako iznutra izgleda jedna od najvećih privremenih bolnica, i to uz pratnju ministra zdravstva i ljudi iz nacionalnog stožera, prije nego što je dezinficirana i zapečačena, do eventualnog dolaska prvih pacijenata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Želite li spavati uz Beyonce, Lady Gagu, Stinga ili Shakiru? Možete, ali cijena nije mala - morate biti pozitivni na koronavirus.

"Iskreno se nadam da ćemo ih dobiti što je kasnije moguće, a u najboljem scenariju ove kapacitete nećemo ni trebati. Od početka govorim da moramo biti spremni na sve scenarije i Arena nam predstavlja sekundarni centar za prijem bolesnika i to onih srednje težine bolesti. Znači ne onih koji zahtijevaju liječenje kisikom, oni će biti u Dubravi. Ovdje će biti srednji i lakši bolesnici koji nemaju adekvatan smještaj u svojoj kući", kaže nam ministar Vili Beroš

Garderoba pretvorena u ljekarnu

Garderoba je pretvorena u ljekarnu, a šank je postao pult za medicinske sestre. Na svakom katu ima 270 kreveta, a bude li potrebno stavit će ih i u vip lože i na parter gdje bi trebalo biti oko 400 ležajeva.

"Civilna zaštita je osigurala tablet prehranu koja će se dovoziti pacijentima po jelovniku kao što je to bolnički jelovnik. Svatko će dobiti svoj tablet gdje će biti pripremljeno sve s imenom i prezimenom. Dogovoreno je i čišćenje i pranje rublja na poseban način s obzirom na to da su to covid pozitivni pacijenti", ističe ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Pacijenti sa sobom ne moraju nositi pidžame - sve će dobiti u bolnici.

"To je jednokratna odjeća, tako to mora biti. Ona ide u posebne vreće s medicinskim otpadom i tako se i zbrinjava jer je riječ o medicinskom otpadu", poručuje Grba-Bujević. 

Civilna zaštita s djelatnicima Arene opremila je hodnike i postavila krevete. Neće to biti jedina takva bolnica jer su diljem Hrvatske organizirane privremene bolnice.

"U sportskim dvoranama, u Dubrovniku je danas postavljeno 250 kreveta u jednom studentskom domu. Dom je našao jednu svoju novu svrhu. Dvorane su dosta interesantne i kapacitetom i dodatnim elementima, toaleti koji se mogu dobro iskoristiti", naglašava ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut.

Dvorana Arena

Kako se bude povećavao broj pacijenata tako će broj liječnika i medicinskog osoblja biti veći. Radnici su mobilizacijskom odlukom već obaviješteni da će raditi ovdje bude li potrebno.

Mnogi su se pitali kako će to izgledati ako završe u zagrebačkoj Areni, hoće li pokraj ovih kreveta imati struju i hoće li moći koristiti mobitele. Odgovor je da. Dakle, pobrinuli su se i za to. Pokraj svakog kreveta nalazit će se produžni kabel kako bi svaki pacijent mogao komunicirati s vanjskim svijetom i dobivati sve važne informacije.

Aparati će biti postavljeni nakon dezinfekcije.

"Pacijenti su odvojeni zastorima da ta komunikacija vizualna, da ne smetaju jedni drugima. Svi će imati priključke na struju da mogu gledati što god žele na mobitelima. To je važno. I posjete neće biti dozvoljene", naglašava Grba-Bujević.

A u blizini zagrebačke Arene, simbol epidemije koja je poharala Hrvatsku prije korone - korupcija i lopovluk. Sve bi bilo lakše da je Sveučilišna bolnica u Blatu danas u funkciji. Jer tamo bi se mogli liječiti pacijenti koji nisu oboljeli od koronavirusa.

Ostanite doma

"Da imamo danas Sveučilišnu bolnicu u Blatu malo je vjerojatno da bi planirali tamo liječiti covid pozitivne bolesnike. To je takav izvjesni scenarij. Hrvatska država mora snaći mudrosti i mogućnosti sagraditi moderne infrastrukturne projekte jer hrvatska medicina je vrhunska i traži bolje smještajne kapacitete", ističe Beroš. 

Pogotovo nakon što su neke bolnice stavljene van funkcije nakon zagrebačkog potresa. Arena je sada dezinficirana i zapečaćena i otvorit će se kada bude potreba za dodatnim krevetima.

Beyonce, Shakira, Sting, Severina - svi ovi glazbenici punili su zagrebačku Arenu, a ukoliko ovdje dođu pacijenti sumnjam da će ikome od njih biti do pjesme. Ne zaboravite da je u šestom najavljena Celine Dion. Pa ako želite da u Arenu dođu glazbenici, a ne pacijenti - ostanite doma.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!