Ostani doma
Koronavirus

BORBA S KORONAVIRUSOM

Europska komisija: Izvanredne mjere ne smiju biti protivne načelima i vrijednostima EU

Europska komisija: Izvanredne mjere ne smiju biti protivne načelima i vrijednostima EU
AP

Moramo raditi svi zajedno na rješavanju ove krize i na tom putu treba poštovati europske vrijednosti i ljudska prava

Od najveće je važnosti da izvanredne mjere koje zemlje članice poduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa budu u skladu s temeljnim načelima i vrijednostima EU-a, izjavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

VEZANE VIJESTI

"Živimo u izvanrednim vremenima i vlade u načelu moraju imati potrebne alate za brzo i učinkovito djelovanje kako bi zaštitile zdravlje građana", kaže se u izjavi predsjednice Komisije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Von der Leyen dodaje da je pritom "od najveće važnosti da izvanredne mjere nisu na štetu temeljnih načela i vrijednosti zapisanih u Ugovorima EU-a".

U toj izjavi predsjednica EK nije se referirala izrijekom ni na jednu članicu posebno, ali ju je objavila nakon što je u ponedjeljak mađarski parlament izglasao zakon koji vladi daje izvanredne ovlasti do daljnjega, znači bez ograničenja roka.

Taj mađarski zakon predviđa kaznu zatvora do pet godina za širenje "lažnih vijesti" o virusu ili mjerama vlade, a za takvo što se redovito optužuju neovisni mediji.

Zakon omogućuje vladi da zemljom upravlja uredbama, što oporba napada i tvrdi da je riječ o suspenziji parlamenta. Uz to ne predviđa se rok do kada će one vrijediti.

"Demokracija ne može funkcionirati bez slobodnih i neovisnih medija. Poštovanje slobode izražavanja i pravna sigurnost bitni su u ovim nesigurnim vremenima. Sada je važnije nego ikad da novinari mogu obavljati svoj  posao slobodno i precizno kako bi se se suprotstavili dezinformacijama i osigurali da naši građani imaju pristup ključnim informacijama", ističe von der Leyen.

Ona dodaje da izvanredne mjere moraju biti vremenski ograničene onoliko koliko je to potrebno i biti strogo proporcionalne. Također te mjere moraju biti predmetom redovite provjere.

Ursula von der Leyen najavljuje da će Komisija pozorno pratiti primjenu izvanrednih mjera u svim zemljama članicama u suradnji s njima. 

"Moramo raditi svi zajedno na rješavanju ove krize. Na tom putu, poštovat ćemo naše europske vrijednosti i ljudska prava. To je ono što mi jesmo i za što se zauzimamo", istaknula je predsjednica Komisije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!