Ostani doma
Koronavirus

'vrlo blizu zahtjeva'

Poduzetnici zadovoljniji novim Vladinim mjerama: 'Ovo je pravi početak borbe protiv gospodarske krize'

Poduzetnici zadovoljniji novim Vladinim mjerama: 'Ovo je pravi početak borbe protiv gospodarske krize'
Zarko Basic/PIXSELL

Inicijativa Glas poduzetnika je dosad okupila gotovo 100.000 tvrtki

Inicijativa Glas poduzetnika u srijedu je ocijenila da je najavljeni drugi paket hrvatske Vlade za pomoć gospodarstvu, koji se očekuje ovog tjedna, "vrlo blizu liste od deset zahtjeva" koje su poslali Vladi prije desetak dana.

Čvrsto vjeruju kako će najavljeni paket mjera biti predstavljen i potvrđen na sutrašnjoj sjednici Vlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najavljene mjere trebale bi mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima i njihovim zaposlenicima, kojima je onemogućeno poslovanje, uz već donesenu mjeru isplate minimalne plaće od 3.250 kuna, omogućiti da opstanu tijekom kriznog perioda bez prihoda s minimalnim troškovima te da broj izgubljenih radnih mjesta bude što manji.

"Vjerujemo da će Vlada i s bankama naći zajednički jezik kako bi se odobrio zamrzavanja kredita i leasinga od 12 mjeseci bez obračuna kamata, a ne tri mjeseca s obračunom kamata kako se sada predlaže, a sve s ciljem da nakon krize gospodarstvo može prodisati", rekao je jedan od pokretača inicijative Hrvoje Bujas i dodao kako su u inicijativi sigurni da i Vlada dijeli njihov stav.

VEZANE VIJESTI

"Ovo je tek početak strukturnih promjena koje će omogućiti da iz ove krize hrvatsko gospodarstvo izađe s minimalnim gubicima te da proračun ima održiv deficit, a što ćemo svakako zajednički adresirati kroz suradnju u Gospodarskom savjetu u koji smo predložili članove još prošli tjedan", dodao je Bujas.

Naglašavaju kako je Vlada pokazala razumijevanje za probleme malog i srednjeg poduzetništva te su bili spremni poslušati prijedloge koji su dolazili iz privatnog sektora, od HUP-a, Glasa poduzetnika, ekonomskih stručnjaka i samih poduzetnika.

"Donošenje drugog paketa mjera je pravi početak borbe protiv gospodarske krize. Kvalitetna primjena mjera koja mora biti osigurana s jednoznačnim provedbenim uputama je ključna. Imali smo dosta pitanja od naših članova s terena o operativnim problemima i nejasnoćama vezanim za prvi set mjera, a na te stvari su upozoravali i naši pravni i knjigovodstveni savjetnici", poručuju iz Glasa poduzetnika, ističući kako je njihov stav da država treba promijeniti stav prema poduzetnicima i pojednostaviti postupak odobrenja potpora, uz minimalne restrikcije i rigorozne kazne za zloporabe.

Usklađivanje jedinica lokalne samouprave

Mnoge jedinice lokalne samouprave već su donijele mjere kojima otpisuju najam i komunalne naknade za vrijeme krize poduzetnicima i obrtnicima, a u inicijativi vjeruju da će to uskoro donijeti i ostale. Glas poduzetnika ističe kako bi bilo potrebno da se JLS usklade oko jedinstvenog i zajedničkog pristupa kako bi svi imali podjednake uvjete.

"Dobar dio poslodavaca u privatnom sektoru s nestrpljenjem iščekuje nove mjere Vlade, ali u krizi ovakvih razmjera to nisu njihovi jedini problemi. Naravno, očekivanja i prema njihovim uobičajenim institucionalnim zastupnicima su veća i pod konstantnim nadzorom. Njihov opstanak će osim o intervenciji države ovisiti i o njihovim kupcima, klijentima i poslovnim partnerima. Dosta pitanja se potegnulo i oko vrlo važnog troška koji je vezan uz najam nekretnina koje tvrtke koriste", dodaju.

Prema istraživanjima inicijative, u ovome trenutku samo će 10 posto kompanija pokušati dići kredite s kojima će podmirivati takvu vrstu obaveza, a za razliku od njih 23 posto ljudi planira zatvoriti tvrtku i samim time otpustiti sve zaposlene.

Dodatnih 16 posto planira za početak samo smanjiti broj zaposlenih i pratiti razvoj situacije. Nadalje, oko 51 posto ispitanika planira na razne druge načine minimizirati troškove i nastojati preživjeti krizu.

"Taj podatak je dobro staviti u kontekst jedne od prethodnih anketa koja je pokazala da preko 90 posto tvrtki može s minimiziranim troškovima preživjeti maksimalno tri mjeseca", podsjećaju iz inicijative te dodaju kako je potrebno napraviti cjelovito rješenje te da parcijalne mjere, čak i kada su zasebno dobre, neće biti dovoljne za preživljavanje velikog dijela privatnog sektora i radnih mjesta u njemu.

Inicijativa je dosad okupila gotovo 100.000 tvrtki, obrta i njihovih zaposlenika te samozaposlenih. Uz podršku tvrtki i obrta koji su u 2019. ostvarili više od 22 milijardi kuna prihoda, cilj inicijative je očuvati egzistenciju što većeg broja zaposlenika i poduzetnika, ali i hrvatskog gospodarstva od potencijalne višegodišnje krize.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!