Ostani doma
Koronavirus

NEMA RJEŠENJA ZA NJU

Tužna priča starice koja je u zagrebačkom potresu ostala bez kuće: 'Bolje da sam poginula'

"Gdje je baš na mene došlo? Nemaš novca, sama", u suzama je pričala Ruža Lepušić

Prvo je s tog mjesta smijenio jednu zamjenicu, potom i drugu, a onda je Milan Bandić, prije dva dana, sam sebe postavio za šefa Kriznog stožera Grada Zagreba.

Danas je održana i prva konferencija za tisak s gradonačelnikom na čelu Stožera. Postoji li rješenje za Zagrepčane koji su bez krova nad glavom? U 74. godini gospođa Ruža preživjela je veliki zagrebački potres. A voljela bi, kaže, da je u njemu poginula.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislim si ovako, bolje da sam ostala tu. Baš sam se razočarala. Gdje je baš na mene došlo? Nemaš novca, sama, kad je ženska sama, teško je to. I njega sam teško preboljela, supruga", počela je tužnu priču Ruža Lepušić, vlasnica kuće koju je potres podosta oštetio.

Sama je. Srećom, ima susjede pa kod njih prespava. Iako je pukao svaki nosivi zid u kući, u kojoj sad nema ni struje ni vode, ona se ipak nada.

Njezina mirovina je mala. Kuća je, kažu statičari, za rušenje. Za nekoliko dana privremeno će dobiti kamp kućicu na korištenje. Nada se da je Grad i država neće ostaviti da se snalazi sama.

Je li gospođa Ruža sama kriva što nije imala novca za obnovu kuće? Jer tako je nedavno poručio gradonačelnik građanima. Danas tvrdi, da nije tako rekao.

Na pitanje zašto tek sada osnivanje gradskog Stožera, 15 dana od potresa i puno duže nakon prve osobe zaražene koronavirusom, Milan Bandić kaže kako se nitko ne pita zašto postoji stožer na državnoj razini, a Zagreb je uza sve imao i potres. 

Nakon kojeg, čini se, i dalje nema nikakvog plana o sanaciji štete.

"Nismo danas čuli nikakav točan plan. Dakle, što će se prvo sanirati. Građani kojima su oštećene nekretnine ne znaju trebaju li početi raditi sami. Imate li plan, strategiju, što je ključno, od čega se starta'", pitala je reporterka RTL-a Danas, a gradonačelnik je odgovorio:

"Kao da smo vi na jednoj planeti, a ja na drugoj."

Potom je nastavio...

"Vlada mora donijeti zakonske okvire da bi postupila, ne možemo raditi na svoju ruku. Znači, kako ćemo postupati? Postupat ćemo od najtežih slučajeva osiguranja ljudi koji se ne mogu vratiti u svoje domove."

A ti ljudi, poput gospođe Ruže s početka priče, nemaju ni snage ni vremena čekati.

"Ja velim 'Meni nije za živjeti.' Ne znam, ne znam. A moraš. Ne možeš na silu umrijeti", kazala je shrvana starica.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!