Ostani doma
Koronavirus

živopisna biografija

Tko je ravnatelj doma u koji je ušla korona: Osuđen da je oštetio grad, a kompjutor u uredu nikad nije upalio

Tko je ravnatelj doma u koji je ušla korona: Osuđen da je oštetio grad, a kompjutor u uredu nikad nije upalio
Pixsell

HDZ-ovac Ivan Škaričić bio je dugogodišnji gradonačelnik Omiša

Jedna od dobrih stvari s koronavirusom u Hrvatskoj do sada bila je ta što zaraza nije ušla u staračke domove s obzirom da su starije osobe i kronični bolesnici u najvećoj opasnosti od virusa. I tako je bilo sve do sinoć kada je zbog zaraze nekoliko štićenika krenula evakuacija Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu

Ispostavilo se da su neki štićenici već danima imali probleme na što je upozorio Ranko Ostojić čija je majka smještena u tom domu u kojeg danas, zbog potencijalno ekskalirajuće zaraze, stižu i ministri Vili Beroš te Vesna Bedeković. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnatelj doma je od 2013. dugogodišnji omiški gradonačelnik i negdašnji saborski zastupnik HDZ-a Ivan Škaričić

Na pitanje tada novinara Slobodne Dalmacije je li istina da će baš on, bez ikakvih kvalifikacija (po struci je profesor povijesti), bez ikakva iskustva i bez ikakvog natječaja, biti novi ravnatelj Doma na Zenti, ustanove s 350 korisnika, ponudio je znakovit odgovor:

"Pa, moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla."

Ivan Škaričić je u lipnju 2013. naime "dobio otkaz". Smijenili su ga građani Omiša na izborima. I to nakon što je u prvome krugu protiv svog protukandidata nezavisnog Ivana Kovačića vodio s debelom prednošću. Tek 72 glasa manjkala su mu do pobjede u prvome krugu. Imao je 44,72 posto.

"Jedan autobus, eto koliko mi je falilo, tek jedan autobus", govorio je tada uvjeren kako će se ubrzo vratiti u fotelju koja je bila njegova praktično od početka devedesetih.

Split, dom, koronavirus


Plan je bio jednostavan. S obzirom na uvjerljivu većinu u Gradskome vijeću, pred kraj 2014. godine Škaričić je minirao proračun svome nasljedniku te tako izazvao izvanredne izbore.

No, i njih je izgubio, ne doduše Škaričić osobno koji je odlučio ostati ravnateljem, nego njegov dugogodišnji zamjenik Mijo Mimica. HDZ je tada ostao i bez većine u Gradskom vijeću.

Nekoliko tjedana kasnije Škaričić je podnio ostavku na mjesto predsjednika omiškog ogranka HDZ-a. S figom u džepu. Umjesto da svojim konačnim odstupom pomogne reformaciji ogranka, Škaričić je, uz pomoć nikad razjašnjenih veza s čelnikom županijskog HDZ-a Antom Sanaderom, u travnju 2016. ponovno izabran za predsjednika omiškog HDZ-a.

Nepravomoćno osuđen za zlouporabu položaja

Ivan Škaričić nepravomoćno je 2018. na splitskom Župnijskom sudu proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine i to zbog zlouporabe položaja i ovlasti odnosno naručivanja istraživanja javnog mnijenja koje uopće nije bilo potrebno, a što je plaćeno iz gradskog proračuna. Određeno mu je da  po pravomoćnosti mora gradu Omišu vratiti nešto više od 80 tisuća kuna štete koju je prouzročio.

No, bez obzira na tu činjenicu ostao je u fotelji direktora Doma na Zenti.

Nikad nije upalio kompjuter u uredu

Škaričić je poznat i kao čovjek koji je na stolu u uredu imao kompjutor, ali ga nikad nije upalio. 

Otkrio je to njegov nasljednik u Omišu, Ivan Kovačić

"Živo se sjećam tog dana kad sam došao u ured, sjeo za kompjuter i nekoliko ga puta bezuspješno pokušao upaliti. Onda vidim ispod stola uredno složene kablove, sve u originalnom pakiranju, nikad otvorene! A kompjutor je bio relativno star, sigurno je par godina čamio tako u uredu, bez operativnog sustava, niti spojen u struju, a kamoli na internet", ispričao je Kovačić.  

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!