Ostani doma
Koronavirus

Troje novooboljelih

Murter će Uskrs ipak provesti u karanteni: 'Dobit ćemo 2000 jaja od prijatelja iz Vukšića'

Potpunu karantenu je ipak najteže podnijeti psihički

Otok Murter bio je prvo veliko žarište zaraženih koronavirusom, pa je 25. ožujka proglašena stroga karantena za dio otoka na kojem se nalaze mjesta Murter i Betina. Potpuna izolacija dala je rezultat.

Ipak, i danas je troje novooboljelih, pa ukidanja karantene još nema na vidiku. O eventualnom ublažavanju mjera odlučit će se nakon Uskrsa za koji ipak traju pripreme. Kako živi izolirani otok?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oko 3000 mještana Murtera i Betine 15. je dan u strogoj karanteni. Uz velika ograničenja teku i pripreme za Uskrs.

"Dobit ćemo 2000 jaja od prijatelja iz Vukšića. Ovim putem im zahvaljujem. Isto tako dobili smo kozje mlijeko, a mi ćemo kao Općina sudjelovati u kupnji šunki, dat ćemo ih najpotrebitijima. A kako smo se mi za ovo spremali i prije, imamo i drugih potrepština tako da ćemo našima kojima je najpotrebnije pokušati učiniti ovaj Uskrs što ljepšim", rekao je Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati.

Zaposleni rade od kuće.

"S obzirom da smo mi planirali jako puno projekata provoditi kroz ovu predsezonu, oni oni nisu otkazani, oni su samo prolongirani za dalje. Tako da mi nastavljamo u tome smjeru. Znači pripreme za sezonu kad ona bude", izjavila je Mateja Bašić, direktorica Turističke zajednice Općine Murter-Kornati.

Potpunu karantenu je, kažu mještani, ipak najteže podnijeti psihički.

"Svi bi naravno volili biti u prirodi, družiti se, vratiti se svojim starim obavezama, ali trenutno to ne možemo. Bliži se vrijeme Uskrsa, svi bi voljeli biti sa svojima bližnjima, ali naravno spriječeni smo i u tome. Bit ćemo s ukućanima, ali i dalje ne možemo viđati svoju drugu rodbinu", kazala je Mia Malec iz Betine.

Napunjena su dva bankomata, otvorena je pošta, dijele se mirovine, a preko kontrolnog se punkta dostavljaju paketi.

"Osim dostave lijekova, prolaza nema nažalost. Ovdje sve potrepštine i dostave službe preuzimaju, dezinficiraju i civilna služba preuzima i dostavlja po mjestu", objasnio je Jurica Kovačev, član civilne zaštite Općine Murter-Kornati.

Od devetero novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji, troje je s Murtera, a među njima je navodno i jedna trgovkinja.

"Znam samo da su osobe koje su u kontaktu bile s ranije oboljelima. Naravno, ne bih volio ni pomisliti koliko bi bilo loše kada bi osoba koja radi na jednom izloženom mjestu, koja ima jako puno kontakata, do čega sve može doći", izjavio je Nikola Blažević, načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Kontakti novih troje zaraženih su već izolirani, pa ukoliko broj novooboljelih ne bude značajno rastao, Murterini se iza Uskrsa nadaju blažem režimu karantene.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!