Ostani doma
Koronavirus

Moraju stajati 72 sata

Kako pravilno baciti iskorištene maske i rukavice: 'Na ovaj način otpad nije rizik za radnike Čistoće'

Oko 800 zaraženih se liječi u kućnoj izolaciji, pa se sami moraju pobrinuti za zaraženu zaštitnu opremu

Iako su o njima različita mišljenja, maskice su i dalje najtraženija roba. Glavno pitanje je i dalje: gdje ih ima?

Naime, trenutačno ih više ima u kantama i kontejnerima za smeće nego u ljekarnama. Djelatnici Čistoće zbog toga su u strahu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gdje završava otpad zaraženih koronom koji se liječe kod kuće.

Toliko je tražena, toliko je skupa, prilično korisna, ali tako kratkog životnog vijeka. Nakon svega jednog nošenja mora u kantu za smeće. Ista sudbina prati i drugi najtraženiji proizvod, jednokratne rukavice.

Krije li se na njima virus ne znaju ni oni koji su ih koristili, pa Davor i Ramiz svoj posao obavljaju dolaze opreznije no ikad.

"Većinom sad ima tih maski, rukavica i papira i flašica ovih da ne govorim jer konjake piju i to jer toga ima puno", rekao je Davor Jurina, djelatnik Čistoće.

"Bude i oko kontejnera razbacano pa mi onda uzmemo metle i lopate lijepo pokupimo ne diramo ništa. Ne bi željeli da neke bolesti mi navučemo", izjavio je Ramiz Hamzagić, djelatnik Čistoće.

I ne pričaju bez razloga. Naime, u bolnicama se otpadu zaraženih pristupa s posebnim oprezom.

Specijalni kontejneri, specijalna oprema onih koji su u bilo kakvom kontaktu, sve se zbrinjava na strogo propisan način. No, što je s oko 800 zaraženih koji se liječe u kućnoj izolaciji? Protokol o tome kako se trebaju ponašati, pa tako i kako bacati otpad izradila je epidemiologinja Marija Bubaš.

"Baca se opet u najlonsku vrećicu i onda se tu vrećicu stavi u još jednu vrećicu i to čeka 72 sata prije nego što se odloži u obični komunalni otpad. I u takvoj vrećici na taj način odbačeno ne predstavlja opasnost za radnike Čistoće", objasnila je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

Protokol je isti i u Italiji. Rea, Hrvatica iz Milana, nedavno je ozdravila, a zaražena su joj bila i djeca i suprug.

"Znači sve ono što je bilo u kući nismo morali više dijeliti na papir, staklo, organski, nego u dve velike kese smo morali stavljat zajedno i bacat u kontejner", rekla je Rea Karninčić.

Iako su i hrvatski i talijanski kućni pacijenti u stalnom kontaktu s epidemilozima i liječnicima, teško je kontrolirati rade li baš svi sve o pravilima.

"Nisu nas kontrolirali je li to radimo ili ne, ali u ovoj situaciji mislim da je sve to skupa bilo i nemoguće", izjavila je Karninčić.

"I s obzirom na broj slučajeva novih, ja bih rekla da se ljudi toga drže rekla bih i da kontrola radi svoje jer povjerenje je dobro, a kontrola još bolja to bi rekao moj tata", rekla je kroz smijeh Bubaš.

Ramiz i Davor mole ipak za malo više samokontrole.

"Molim da svoje rukavice, sve svoje zaštitne maske ponesu kući svojoj, da ne ostavljaju nama po košarama jer mi smo isto ugroženi na tom radnom mjestu", poručio je Hamzagić.

"Ostani doma" za njih ne vrijedi. Za vas koji taj luksuz imate, ponesite sa sobom kući i tu masku i rukavice. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!