Ostani doma
Koronavirus

EKSKLUZIVNO OTKRIVA RTL

Sjajan uspjeh Klinike 'dr. Fran Mihaljević': 'U laboratoriju smo uzgojili virus koji uzrokuje COVID-19'

Prvi je to korak za razvoj cjepiva, ali i brojna druga istraživanja i projekte

U Klinici za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", kako RTL ekskluzivno doznaje, izolirali su virus COVID-19, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima. Inače, prvi je to korak za cjepivo, a našim stručnjacima vjetar u leđa za daljnja znanstvena istraživanja.

Ono što su uspjeli u svijetu - mogu i u Hrvatskoj. Izolirali su virus!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Uzgojili smo virus u laboratorijskim uvjetima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2", kazala je biologinja u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Željka Mačak Šafranko

VEZANI ČLANAK

Prvi korak za razvoj cjepiva

Prvi je to korak za razvoj cjepiva, ali brojna druga istraživanja i projekte.

"Kao prvo je tu neka stvar da se cijeli virusni genom sekvencionira, da se vidi kakav je slijed nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako jako se umnožava...", objasnio je Ivan Christian Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Mačak Šafranko dobro se sjeća tog dana. 

"Bili smo u totalnom kaosu. Radili smo cijeli tjedan od jutra do mraka. Totalni kaos, hrpa uzoraka za testiranje... Međutim, znanstvena znatiželja je tu nekako prevladala da sam ja uspjela otići u taj laboratorij, staviti taj bris na stanice. Nakon pet dana sam došla i vidjela da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osjećala sam se ponosno i sretno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako", objasnila je. 

Izolirani virus poslali su u Njemačku

Njihov tim nije sam. Izolirani virus poslali su u Njemačku. I to dan nakon potresa koji je pogodio Zagreb. Ured im je bio potpuno uništen.  "To da smo dobili izolat iz Hrvatske. Nama je to bilo jako važno jer jednom kad ustanovimo da jedna tvar može djelovati protiv virusa, mi moramo dokazati da ta tvar ne djeluje samo protiv lokalnih virusa, nego da je šire primjenjiva", rekao je voditelj tima pri Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Njemačkoj, Luka Čičin-Šain

Uz hrvatski izolat imaju njemački, austrijski, sa sjevera Italije i uskoro iz SAD-a. "Do cjepiva treba sigurno godina dana, možda i više, ali nisu stvari tako crne kako se čini na prvi pogled. Prije nego budemo imali neko efikasno cjepivo, vrlo je vjerojatno da ćemo imati mogućnost liječenja ovoga virusa", kaže Čičin-Šajn. 

Prvi pozitivan pacijent

Pedeset peti je dan od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj. Čovjek koji je to prvi znao je Ivan Christian Kurolt. Sve je provjeravao dva puta. "Ja sam bio tu do navečer i onda sam to saznao, javio našoj profesorici Markotić, javio liječniku na odjelu. I onda sam otišao doma leći i ono kako ste sami oko toga i sve je nezgodno, pa onda ujutro sam došao još jednom tu ponoviti iznova da budem 200 posto siguran", kaže Kurolt. 

Na dijelu Klinike koji se zove "šest prizemno", inače je odjel za intenzivno liječenje djece, a sada se smještaju pacijenti sa sumnjom na COVID-19 kojima je potrebna izolacija. Poznati žuti kvadrat ovdje je još od ebole 2015-te. Nitko nije ni mislio da će 5 godina kasnije biti i u drugim zdravstvenim ustanovama, a da će testiranja postati svakodnevica.

"Kad su došli prvi uzorci iz Rijeke koji su bili testirani, onda pratite po prezimenima i znate da je to isto prezime, da su u rodu. Tada popratite to, a sad kad smo prešli 10 000 uzoraka u dva mjeseca, više to ni ne uspijete popratiti", kaže Kurolt. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!