Ostani doma
Koronavirus

BERNARD KAIĆ ZA RTL

Epidemiolog objasnio rizik povratka u vrtiće i škole: 'Nemoguće je izbjeći ulazak virusa u njih'

'Oni s kroničnim bolestima i komplikacijama ne bi smjeli raditi s djecom', naglasio je Bernard Kaić

Učenici se polako vraćaju u školske klupe, obavljaju se posljednje pripreme i s 11. svibnjem sve bi trebalo biti spremno da se taj povratak obavi na siguran način.

No, malo zabrinjava činjenica da se oko koronavirusa svakim danom otkrije nešto novo, kao što su novi simptomi - bolovi u mišićima, glavobolja, grlobolja, osjećaj hladnoće, drhtavica i ono o čemu se već dugo priča - gubitak osjeta njuha i okusa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O tome, kao i povratku školaraca te općenito normalizaciji života u Hrvatskoj, više je za RTL Danas rekao voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo, Bernard Kaić.

"Dulje vrijeme ne gledamo na simptome. Bar mjesec dana znamo da ne moraju biti prisutni ni kašalj ili teškoća daha, što su bili osnovni simptomi uz povišenu temperaturu. Na početku smo se strogo držali definicije bolesti, koju je izdala Svjetska zdravstvena organizacija. U samom početku zato ne bismo ni testirali one bez simptoma", kazao je Kaić i osvrnuo se na to koliko su građani odgovorni:

"Vidio sam i prije popuštanja mjera da mladi igraju košarku, što je u suprotnosti s fizičkim distanciranjem. Ali, vidio sam i pozitivne primjere."

Kaić je otkrio i kad će se znati je li popuštanje mjera stiglo prebrzo ili smo se možda opekli.

"Tek kad ćemo imati nepredviđeno visok broj novooboljelih, što ne očekujem ako će se ljudi pridržavati uputa. Istina jest da u ovom kratkom vremenu, od ponedjeljka do danas, ne bismo ni mogli vidjeti promjene. One se očekuju zbog više kretanja, ali neće biti pretjerane."

Što se povratka u školske klupe tiče, stručnjak ima mišljenje...

"Ako postoji cirkulacija virusa u stanovništva onda će u školama i dječjim vrtićima vjerojatno biti situacija da virus uđe njih. To je nemoguće izbjeći. Teoretski to možemo, ali šansa je mala", naglasio je Kaić i ponovio koji zaposlenici nikako ne bi smjeli natrag u škole, ali i odgovorio je li uopće dobro što će se nastava početi održavati:

"Oni s kroničnim bolestima i komplikacijama ne bi smjeli raditi s djecom. Što se tiče povratka u škole, nema bitne razlike po tom pitanju oko širenja zaraze."

Reci što misliš!