Ostani doma
Koronavirus

ukidaju se propusnice

Bračani jedva čekaju povratak u normalu: 'Spremni smo psihički i fizički, željni smo rada i gostiju'

Nakon dva tjedna izolacije Bračane očekuju povratak života u normalu

Nema više propusnica za otok Brač ni policijskih provjera za ulazak na trajekt.

"Što znači da od subote svi mogu doći na otok i ukidaju se međuopćinske propusnice. Tako da je Brač otvoren za promet. Sve ostale se ukidaju s nedjelje na ponedjeljak tj. u ponedjeljak je otok Brač izjednačen s ostatkom Hrvatske", kaže Nikola Martinić, načelnik Stožera za civilnu zaštitu otoka Brača.

Hoteli koji su već bili spremni prije dva tjedna, od ponedjeljka se napokon otvaraju...

"Mi smo spremni i fizički i psihički, i željni smo rada i gostiju. Nadamo se da će se nešto dogoditi ovo ljeto", kaže Milica Matulić, djelatnica u hotelu.

Nakon otvaranja otoka uskoro se očekuju i gosti...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prvi gosti se očekuju za 10 dana, neće ih biti puno ni koliko smo se naviknuli, ali stvari će se odvijati u hodu i kakva bude epidemiološka slika, sukladno tome ćemo se ponašati. Ono što je najsigurnije jest da nas očekuje najneobičnija turistička sezona", kaže Ivana Jelinčić, direktorica Turističke zajednice Postira.

Iako je sve stalo na dva tjedna, neki projekti se nisu zaustavljali. Gradi se lokalna cesta, a u Dolu su entuzijasti nastavili s uređenjem mjesta.

''Unatoč koronasituaciji i vremenu našli smo načina kako da projekte realiziramo kad je bilo najteže", kaže Jerko Gospodnetić, predsjednik udruge Hrapoćuša.

Zaraza koja je krenula iz Nerežišća uspješno je zaustavljena, a broj oboljelih stao je na 40.

"Testirane su 564 osobe, manje od 4 posto ukupne populacije otoka Brača, što je iznimno velik broj. Zadovoljni smo rezultatom jer sve osobe koje su bile pozitivne, njih smo pronašli u prvih tjedan do deset dana, a sve osobe testirane poslije su bile negativne", kaže Diana Nonković, voditeljica Epidemiološke službe NZJZ-a Split.

Povoljna epidemiološka situacija znači i povratak u normalu, jedino će učenici pričekati.

"Za škole, u suradnji sa županijskim Uredom za prosvjetu, je dogovor da krenu od ponedjeljka do srijede, ovisi o pripremama razreda s obzirom na to da je Brač bio u izolaciji", kaže Željka Karin, ravnateljica NZJZ Split.

Izolacija je već od sutra prošlost, ali Brač ostaje još neko vrijeme pod budnim okom epidemiologa.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!