Ostani doma
Koronavirus
SVE O KORONAVIRUSU IZ MINUTE U MINUTU

Španjolska revidirala podatke o žrtvama pandemije koronavirusa: Oko 2000 manje umrlih

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu

U svijetu je koronavirusom zaraženo 5.500.764 ljudi.

Od posljedica koronavirusa umrlo je 346.727 ljudi, a oporavilo se 2.302.163 ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najviše slučajeva potvrđeno je u SAD-u, ukupno 1.686.436. SAD je država s najviše umrlih: 99.300.

Po broju zaraženih slijede Brazil s 365.213 slučajeva i Rusija s 344.481 slučajem.

Učitaj nove događaje ()

Španjolska revidirala podatke, oko 2000 umrlih manje

Španjolska vlada je revidirala podatke o žrtvama pandemije koronavirusa u jednoj od najpogođenijih zemalja na svijetu i smanjila ih na 26.834 umrlih ili 1.918 manje nego u nedjelju.

"Novim sustavom praćenja omogućuje se izbjegavanje dvostrukih prebrojavanja slučajeva, potvrđivanje podataka povezanih s koronavirusom i eliminiranje umrlih pogrešno pripisanih covidu-19", objasnio je direktor Hitne službe Fernando Simon.

U nedjelju je Španjolska objavila da su ukupno umrle 28.752 osobe.

"Razlika od 1900 osoba je velika, pokušavamo to provjeriti, ovo su podaci koji su nam trenutačno dostupni", dodao je Simon.

Ministarstvo je također revidiralo broj potvrđenih slučajeva zaraze, ali razlika je puno manja nego kod broja umrlih.

"To se događa tijekom svih epidemija kada zbog razvoja događaja imamo premalo vremena za provjeru podataka", objasnio je Simon.

Česi i Slovaci otvaraju granicu za kratka putovanja

Češka i Slovačka će u srijedu međusobno otvoriti zajedničku granicu onim osobama koje putuju u drugu zemlju na maksimalno 48 sati, izjavio je u ponedjeljak češki premijer Andrej Babiš.

"To će biti moguće bez testiranja i karantene", precizirao je u poruci na Twitteru.

Sadašnje stanje u dvije zemlje je pod kontrolom, Slovačka je registrirala najnižu stopu smrtnosti po glavi stanovnika u EU, a Češka održava nisku razinu broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Češka vlada će u utorak otvoriti granične prijelaze s Austrijom i Njemačkom za osobe s negativnim rezultatom testiranja na covid-19.

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček je u priopćenju naveo da su dogovorili slične uvjete s druge strane granice s njemačkim i austrijskim kolegama. 

Dodao je da će se umjesto općih graničnih kontrola vršiti nasumične kontrole i precizirao da još uvijek turistima nije dozvoljen ulazak u zemlju.

Češki ministar zdravstva, Adam Vojtech, je rekao da vlada priprema druge mjere ublažavanja ograničenja kretanja usvojenih sredinom ožujka i najavio da će ih podastrijeti sljedećeg tjedna.

U ponedjeljak su otvoreni restorani, barovi, hoteli, dvorci, zoološki vrtovi i bazeni.

Osim u dućanima i javnom prijevozu Česi ne moraju nositi zaštitne maske.

Iz studije o liječenju Covida privremeno se izostavlja hidroksiklorokin

Kliničko ispitivanje lijeka za malariju hidroksiklorokina u liječenju covida-19 privremeno je prekinuto zbog zabrinutosti oko njegove sigurnosti, objavio je u ponedjeljak direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je na online konferenciji za novinare rekao da je danas na temelju teksta u znanstvenom časopisu Lancet odlučeno da se privremeno pauzira s istraživanjem tog lijeka u probnoj studiji koja se bavi liječenjem bolesti izazvane koronavirusom.

Ostali elementi studije nastavljaju se, dodao je.

U tekstu u Lancetu objavljenom prošlog tjedna navodi se da ljudi koji uzimaju hidroksiklorokin imaju veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji ga ne uzimaju.

"Ova zabrinutost odnosi se na upotrebu hidroksiklorokina i klorokina za liječenje covida-19", rekao je on i dodao da su ti lijekovi i dalje prihvatljivi za liječenje malarije ili autoimunih bolesti.

Ostali načini liječenja covid-19 uključuju remdesivir i kombinaciju terapije za HIV.

Hidroksiklorokin kod nekih pacijenata može imati ozbiljne neželjene efekte, a za sada nema dokaza da pomaže protiv koronavirusa.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je izjavio da uzima taj lijek kako bi spriječio infekciju, iako njegovo djelovanje protiv zaraze nije dokazano.

U Švedskoj više od 4.000 umrlih od Covida-19

Švedska, koja se s pandemijom koronavirusa krenula boriti blažim pristupom nego druge države, objavila je u ponedjeljak da je u zemlji umrlo više od 4.000 osoba, od kojih su 90 posto stariji od 70 godina. 

Od 33.843 potvrđenih slučajeva zaraze, Agencija za javno zdravstvo zabilježila je 4.029 umrlih u toj zemlji s 10,3 milijuna stanovnika.

Prema internet stranici Worldometer, stopa smrtnosti povezana s koronavirusom iznosi 399 na milijun osoba u Švedskoj, što je bitno viša stopa od one u susjednim nordijskim zemljama koje su poduzele mjere ograničenja kretanja (Norveškoj 43, Danska 97 i Finska 56).

Ali stopa smrtnosti u Švedskoj je niža od onih zabilježenih u Španjolskoj (615), Velikoj Britaniji ( 542) i Francuskoj (435). 

Anders Tegnell, epidemiolog iz Agencije za javno zdravstvo je upozorio da je nužno oprezno uspoređivati te podatke.

"U Švedskoj je svatko kome je dijagnosticiran covid-19, a umro je u sljedećih 30 dana, svrstan u umrle od covida-19, bez obzira na stvaran uzrok smrti. Znamo da se u puno drugih zemalja koriste druge metode brojanja", rekao je.

Za razliku od strogih mjera uvedenih drugdje u Europi u Švedskoj nikada nisu bile na snazi mjere ograničenja kretanja i cijelo vrijeme su bile otvorene škole za mlađe od 16 godina, kafići. barovi, restorani i tvrtke, a od svih se tražilo da se pridržavaju preporuka socijalne distance i da budu odgovorni.

Agencija za javno zdravstvo drži da je švedski pristup dugoročno bolji i odbacuje mjere koje se drugdje poduzimaju kratkoročno jer ih drži neučinkovitim u odnosu na utjecaj koji imaju na društvo u cjelini. 

Anders Tegnell je više puta inzistirao na činjenici da strože mjere ne bi spasile više života.

Europske zemlje vjeruju da će obuzdati drugi val, popuštanje se nastavlja

Sa sve većim brojem europskih zemalja koje polako ublažavaju mjere izolacije zbog pandemije covida-19 sve je veći i broj zemalja koje su uvjerene da su zbog poduzetih mjera dobro pripremljene za mogući drugi val te da neće morati u karantenu.

Većina europskih zemalja nije uspjela obuzdati širenje novog koronavirusa koji je izbio u veljači i ožujku, no Belgija i Poljska su sada uvjerene da su puno bolje upućene i oboružane u zaustavljanju mogućeg drugog vala mjerama koje uključuju masovno testiranje i aplikacije za praćenje.

Pandemija virusa Sars-CoV-2 nanijela je veliku štetu ekonomijama na europskom kontinentu, a belgijski i poljski čelnici poručuju da "karantene više ne dolaze u obzir" te da imaju infrastrukturu, posebice laboratorije, i sve ostalo što je potrebno kako bi "mogli kontrolirati to čudovište".

Nakon skoro dva mjeseca strogih mjera karantene u zemlje diljem Europe učenici se vraćaju u škole te se ponovo otvaraju kafići, restorani, hoteli.

Grčka je u ponedjeljak u sklopu postupnog ublažavanja mjera izolacije zbog epidemije koronavirusa dozvolila otvaranje kafića i restorana, a s ukidanjem mjera je nastavila i Češka otvorivši kafiće i škole.

Grčka pokušava uoči ljetne sezone privući što više stranih gostiju i ponovo pokrenuti turizam, svoju najvažniju privrednu granu.

Zemlja koja je tek bila izašla iz desetogodišnje financijske krize oslanja se na turizam kako bi se oporavila od karantene zbog koje je ekonomija gotovo zamrla.

Sa stolovima koji su propisno udaljeni, konobari i konobarice s maskama danas su počeli usluživati Grke koji nakon dva mjeseca izolacije mogu ponovo uživati u hrani i kavama.

"Ovo nam je nedostajalo, to je za nas psihoterapija", kazala je Katerina Stravaridi u kafiću u Ateni.

Od ponedjeljka je krenuo i trajektni promet za grčke otoke jer se zemlja priprema i za ponovno otvaranje hotela 1. srpnja.

"Grčka je otvorena i sigurna", kazao je gradonačelnik Atene Kostas Bakojanis.

U Češkoj se ljudima vratio osmjeh na lice  te su se bez maski uputili u kafiće i škole nakon što su ukinute neke od posljednjih mjera ograničenja kretanja.

Maske su obvezne u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima.

Ponovo su otvoreni hoteli i privatni smještaj te neke uslužne djelatnosti poput salona za tetovažu.

Od 8. srpnja biti će dozvoljena javna okupljanja do 500 ljudi, a dva tjedna kasnije do 1000.

Češka od 20. travnja postupno pokreće gospodarske aktivnosti, nakon što se broj novih slučajeva uvelike smanjio i sve je više oporavljenih.

Ta zemlja je do sada zabilježila 9000 oboljelih, dvije trećine su ozdravile, a broj smrtnih ishoda trenutno iznosi 315.

Francuska, jedna od najpogođenijih europskih zemalja covidom-19, također postupno ublažava mjere izolacije, no ne dvoji da će se ponovo zatvoriti ukoliko to bude potrebno.

Jean Castex, francuski dužnosnik zadužen za izlaznu strategiju, upozorio je parlamentarne zastupnike da plan predviđa i spremnost ponovnog uvođenja mjera izolacije ukoliko situacija to bude zahtijevala.

Isto je poručio i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis kada je rekao da "neće oklijevati ponovo uvesti karantenu ukoliko se zaraza ponovo počne širiti".

Marković skinuo masku i priopćio: 'Crna Gora 1. lipnja otvara granice'

Crnogorski premijer Duško Marković najavio je u ponedjeljak, nakon što je dan ranije Crna Gora postala prva korona-free država u Europi, da će zemlja otvoriti granice 1. lipnja, među ostalima i s Hrvatskom.

Marković, koji je na početku obraćanja naciji skinuo masku pojasnivši svoj potez time što je Crna Gora postala prva europska država koja na svom tlu nema zaraženih koronavirusom, najavio je da će zemlja 1. lipnja otvoriti granice za stanovnike onih zemalja u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 tisuća stanovnika. 

 "Prve zemlje s kojima ćemo otvoriti granicu su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka...", priopćio je Marković.

Najavio je i da će sljedeći tjedan početi s radom vrtići i igraonice, te će biti „dopuštene svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima“.

Podsjećajući da 68 dana nakon prvog registriranog slučaja Crna Gora nema oboljelih od koronavirusa, crnogorski premijer je rekao da je strategija njegove vlade bila da virus zaustavi na granicama države. Crna Gora se, rekao je, "nije otimala za respiratore" i ima ih više nego dovoljno. 

Naglasio je da je Crna Gora bila zadnja država u Europi u kojoj je registriran virus i prva u Europi koja ga je pobijedila.

"Nije to došlo samo od sebe. Naša strategija je da uvijek budemo korak ispred", rekao je Marković.

Prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori potvrđen je 17. ožujka, a zemlja je već tjedan dana prije toga zatvorila granične prijelaze i prekinula nastavu u svim obrazovnim institucijama.

Kasnije su uvedene i druge mjere, a policija je pazila da se strogo provode. Zbog kršenja mjera prijavljeno je 1768 osoba, od kojih je veliki dio završio u zatvoru, a uz to su uhićeni u dobrotvorne svrhe uplatili 106 tisuća eura.

Ono što je naišlo na osudu crnogorske javnosti i međunarodnih institucija, bila je odluka vlade da objavi popis osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije.  

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriju Crne Gore nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolijevanja, što bi se moglo dogoditi 2. lipnja.

U Crnoj Gori su od početka epidemije od koronavirusa oboljele 324 osobe, oporavilo se njih 315, dok je devetoro pacijenata preminulo, a svi su bili muškarci.

Angela Merkel želi osnovne restriktivne mjere zadržati do početka srpnja

Njemačka kancelarka Angela Merkel unatoč otporu nekih saveznih pokrajina ustraje na zadržavanju osnovnih mjera sprječavanja širenja zaraze koronavirusa i nakon 5.lipnja, priopćeno je u ponedjeljak.

"Osnovne mjere poput održavanja razmaka, ograničenja kontakata i higijenskih pravila moraju vrijediti i nakon 5. lipnja", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

To proizlazi iz prijedloga savezne vlade koji služi kao podloga za razgovore s predstavnicima saveznih pokrajina. Vlada, prema tom prijedlogu, preporučuje produljenje ovih osnovnih mjera najmanje do 5. srpnja.

Seibert je objasnio kako Helge Braun, šef kancelarskog ureda zadužen za koordinaciju u kriznim slučajevima, trenutno raspravlja s predstavnicima saveznih pokrajina o daljnjim mjerama u borbi protiv širenja bolesti covid-19.

Savezne pokrajine Tirinška i Saska su najavile da nakon 5. lipnja žele ukinuti osnovne mjere.

Premijer savezne pokrajine Tirinške Bodo Ramelow je rekao kako će svojoj vladi predložiti prijelaz na regionalizaciju mjera tj. zadržavanje mjera samo u onim dijelovima zemlje u kojima će broj novih zaraza u roku jednog tjedna prijeći brojku od 35 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Vlada savezne pokrajine Saska je najavila povratak normalnim uvjetima s izuzecima u slučaju povratka zaraze.

Predstavnici ostalih saveznih pokrajina žestoko su kritizirali planove ovih istočnih saveznih pokrajina u kojima je za sada broj zaraženi koronavirusom mnogo niži nego na zapadu Njemačke.

Steffen Seibert je naglasio kako će vlada insistirati na zadržavanju temeljnih mjera u svih 16 saveznih pokrajina.

"Mi želimo napredak koji bi ostvarili zajednički a ne da ga sad dovodimo u opasnost", rekao je Seibert na redovitoj vladinoj konferenciji za tisak.

U saveznim pokrajinama Hessen i Donja Saska je posljednjih dana na lokalnim razinama dolazilo do naglog izbijanja zaraze.

U Frankfurtu se 107 osoba zarazilo na jednoj misi a u Donjoj Saskoj je protiv vlasnika jednog restorana u kojem se zarazilo 14 osoba, pokrenut prekršajni postupak.

Španjolska 1. srpnja ukida karantenu za strane turiste

Španjolska će 1. srpnja ukinuti karantenu za strane turiste, objavila je u ponedjeljak španjolska vlada, dva dana nakon najave ponovnog otvaranja granica za međunarodni turizam u srpnju.

"Vlada će ukinuti karantenu za strane turiste 1. srpnja", priopćio je socijalistički premijer Pedro Sanchez nakon sastanka vlade posvećenog turizmu, stupu španjolskog gospodarstva.

Kako bi se izbjegli novi slučajevi zaraze koronavirusom tijekom postupnog ublažavanja restrikcijskih mjera, od 15. svibnja obavezna je dvotjedna karantena za sve Španjolce i strance koji ulaze u zemlju.

"Najgore je iza nas. U srpnju postupno ćemo se otvarati za međunarodne turiste, ukinuti mjere karantene i osigurati najviše sigurnosne i zdravstvene standarde", objavila je na Twitteru ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzales.

"Španjolska vas čeka", poručila je Gonzales.

Povratak turista je od ključne važnosti za drugu svjetsku turističku destinaciju. Turizam čini 12 posto španjolskog BDP-a.

I Karlovačka županija korona-free zona, bitno manje testiranja na covid-19

Karlovačka županija od danas je bez oboljelih od covida-19, deset dana nema novozaraženih, nitko nije u izolaciji, a broj testova bitno će se smanjiti, posebno na pacijentima karlovačke Opće bolnice, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Infektolog bolnice Luka Jerković najavio je da će se od sutra testirati samo osobe s pozitivnim epidemiološkom anamnezom i kliničkom slikom koja se uklapa u covid-19. Dodao je da je do danas testirano 2566 osoba jer su, osim pacijenata s respiratornim tegobama, testirani svi pacijenti koji su obavljali gastroskopiju, kolonoskopiju i bronhoskopiju, koji su išli na razne operacije ili se premještali u druge ustanove, što je bilo svaki dan po nekoliko desetaka ljudi.

Jerković je također rekao da je od 16. ožujka do 16. svibnja u Karlovačkoj županiji oboljela 31 osoba, među kojima se 12 liječilo u karlovačkoj bolnici, a deset njih imalo je upalu pluća te će ih pratiti pulmolog.

„Zasad se može reći da nitko od ozdravljenih nema simptome bolesti, ali će se daljnjom dijagnostičkom obradom utvrditi je li kod njih ovaj virus ostavio trajne posljedice i kakve“, rekao je doktor Jerković.

Načelnik Stožera Josip Ribar istaknuo je da je dosta testova obavljeno na inzistiranje Stožera, a na testiranje su ovih dana uputili i 33 radnika koji su se vratili iz Švedske te je utvrđeno da nitko od njih nije pozitivan na koronavirus.

„Došli smo do cilja, Karlovačka županija je bez oboljelih. To se postiglo zbog opreza i poštovanja mjera propisanih s nacionalne razine. Nisu baš bile popularne, ali se moralo“, rekao je Ribar i odgovarajući na novinarska pitanja najavio da će od srijede Nacionalni stožer vjerojatno dopustiti javne skupove do sto osoba u zatvorenom prostoru i do 300 osoba na otvorenome.

U vezi s pridržavanjem propisanih mjera, posebice je istaknuo doprinos profesionalnoga novinarskog izvještavanja i rad svih stožera gradova i općina, što se premalo spominje u uspjehu u savladavanju zaraze. Gradski i općinski stožeri od danas će manje raditi, a županijski će u koordinaciji s Nacionanim stožerom nastaviti rad do normalizacije stanja.

„Županijski stožer će raditi i dalje, sve dok sve izvanredne protuepidemijske odluke ne budu stavljene izvan snage“, rekao je Ribar.

Pročelnica županijskog Odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić Knežević podsjetila je da nije bilo prodora virusa u domove za starije i nemoćne s više od tisuću korisnika i oko 500 zaposlenika.

„U protekla tri mjeseca tvrdoglavo i uporno smo nad svakom starom i nemoćnom osobom s povišenom temperaturom provodili testiranje na covid-19, čak i kada su liječnici bili uvjereni da je temperatura izazvana nekom drugom konkretnom infekcijom“,  rekla je Vučinić Knežević i zahvalila svima u sustavu socijalne skrbi na upornosti i predanosti u borbi protiv zaraze.

Island otvara barove i teretane, dopuštena okupljanja do 200 ljudi

Island je ukinuo izvanredno stanje i popustio restriktivne mjere protiv pandemije koronavirusa u ponedjeljak, pri čemu su dopuštena okupljanja do 200 ljudi, a otvaraju se noćni klubovi i teretane, dok se zemlja gotovo u potpunosti oporavila od pandemije.

Otočna država suzbila je koronavirus karantenom, uz testiranje velikog broja ljudi i praćenje kontakata zaraženih.

Koronavirus ukupno je potvrđen kod 1.804 osobe uz 10 smrtnih slučajeva.

U svibnju je potvrđeno samo 5 novih slučajeva, a izliječilo se više od 99 posto zaraženih.

Ukinuto je izvanredno stanje, a sada je Island u "fazi pripravnosti", što je druga od predviđene tri faze izlaska iz krize, objavila je u ponedjeljak vlada u priopćenju.

Teretane se mogu otvoriti, iako s dvostruko manjim kapacitetom nego inače, dok barovi i restorani mogu raditi do 11 sati navečer, stoji u priopćenju.

Dopištena su javna okupljanja do 200 osoba, dok distanca od 2 metra nije obvezna, već se samo preporučuje.

Island je započeo s popuštanjem mjera početkom svibnja, a prethodno su otvoreni frizerski saloni, muzeji i škole.

Glavni epidemiolog je kazao kako se čini da prva faza popuštanja mjera nije prouzročila porast broja zaraženih, navodi islandska vlada.

Preostale mjere trebale bi biti ukinute 21. lipnja.

Ukupno 58.444 Islanđana testirana su na koronavirus, odnosno više od 16 posto stanovništva.

Island je među zemljama koje su, proporcionalno, testirale najviše stanovnika.

Trenutno su na Islandu potvrđena samo tri aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a 7 od 10 umrlih bili su stariji od 70 godina.

Pandemija je gospodarski snažno pogodila Island, čiji prihodi značajno ovise o turizmu, te je središnja banka u dva navrata smanjivala glavnu kamatnu stopu, dok je vlada pomogla privatnom sektoru i nezaposlenima s 2 oko milijarde dolara.

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!