Ostani doma
Koronavirus
SVE O KORONAVIRUSU IZ MINUTE U MINUTU

Studija: U Brazilu bi do kolovoza moglo biti 125.000 mrtvih od koronavirusa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu

U svijetu je, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, gotovo pet i pol milijuna zaraženih koronavirusom.

Od posljedica Covida-19 umrlo je oko 350.000 ljudi, a oporavilo ih se više od 2,2 milijuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najviše zaraženih potvrđeno je u SAD-u. SAD je i država s najviše umrlih: 99.300 ljudi.

Po broju zaraženih slijede Brazil i Rusija.

Učitaj nove događaje ()

Njemačka do 29. lipnja produžila osnovne restrikcije

Njemačka je do 29. lipnja produžila osnovne restrikcije vezane uz spriječavanje širenja koronavirusa, objavila je u utorak vlada Angele Merkel.

Na javnim mjestima moći će se sastati do deset osoba, ili dvije obitelji, odlučila je vlada i 16 saveznih država koje preporučuju "kontakte sa što manjim brojem ljudi". 

Oni pozivaju i na "susrete vani, gdje je opasnost zaraze puno manja", dodala je savezna vlada u priopćenju. 

Za sastanke u zatvorenim prostorima moraju se primjenjivati higijenska pravila i razmak među osobama. Broj osoba treba se odrediti prema mogućnosti poštivanja razmaka i dovoljne ventilacije, preporučuju oni.

Te će se odredbe zasad primjenjivati do 29. lipnja. Savjetuje se razmak od najmanje 1,5 metra između osoba.

Vlada i savezne države upozoravaju da bi nova ograničenja mogla biti uvedena ukoliko dinamika zaraza bude to zahtijevala.

Tirinška i Saska bile su najavile da žele početkom lipnja ukinuti većinu ograničenja, čime su izazvale kritike iz ostalih dijelova zemlje koji strahuju od drugog vala.

U utorak je Njemačka zabilježila 179.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom  (+432 u 24 sata) i 8.302 umrlih (+45), prema podacima instituta Robert Koch.

U saveznim pokrajinama Hessen i Donja Saska je posljednjih dana na lokalnim razinama dolazilo do naglog izbijanja zaraze.

U Frankfurtu se 107 osoba zarazilo na jednoj misi a u Donjoj Saskoj je protiv vlasnika jednog restorana u kojem se zarazilo 14 osoba, pokrenut prekršajni postupak.

Šokantno izvješće iz Kanade! 'Štićenike zaražene koronom puštali su da satima zapomažu'

Više pročitajte OVDJE. 

Studija: U Brazilu bi do kolovoza moglo biti 125 tisuća mrtvih od koronavirusa

Brazil bi se do početka kolovoza mogao suočiti sa zabrinjavajućim rastom broja smrtnih slučajeva prouzročenih koronavirusom kojih bi do tada moglo biti 125 tisuća, zaključci su studije koju je izradilo Sveučilište u Washingtonu.

Prenoseći sadržaj studije, Reuters primjećuje kako je procjena po kojoj bi se dotad za pet puta povećao broj smrtnih slučajeva potaknula bojazni da će Brazil na taj način postati novo rastuće žarište pandemije. Brazil trenutno ima više od 23.000 umrlih, a njegovih gotovo 375.000 zaraženih svrstava ga na drugo mjestu u svijetu iza SAD-a.

Studiju je izradio Institut za zdravstvenu metodologiju i procjene (IHME) Sveučilišta u Washingtonu a njeni su nalazi objavljeni u trenutku kada je broj smrtnih slučajeva u jednom danu u Brazilu premašio onaj u SAD-u i dok stižu sve snažniji zahtjevi da ta zemlja provede restriktivne mjere, čemu se brazilski predsjednik do sada protivio.

"Brazil mora slijediti primjer kineskog Wuhana kao i Italije, Španjolske i New Yorka i provoditi mjere kojima bi se spriječilo brzo širenje epidemije i virusa", napisao je ravnatelj IHME Christopher Murray.

Ukoliko takve mjere ne bi bile poduzete, modeli koji su razrađeni u studiji pokazuju kako bi se broj smrtnih slučajeva u Brazilu mogao svakodnevno povećavati do sredine srpnja a uslijedit će i manjak bolničkih kapaciteta za tretman oboljelih.

Iz ministarstva zdravstva Brazila u ponedjeljak su izvijestili kako je u 24 sata broj umrlih po prvi puta bio veći nego u SAD-u. Tada je u Brazilu umrlo 807 osoba a u SAD 620.

Nakon što su objavljeni ti podaci, američke su vlasti od utorka u ponoć uvele zabranu ulaska putnicima koji dolaze iz Brazila.

Britanski ministar Hancock: 'Remdesivir je dosad najveći korak u liječenju Covida'

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u utorak da je antivirusni lijek remdesivir vjerojatno najznačajniji korak dosad u liječenju pacijenata oboljelih od bolesti covid-19.

"Ovo je vjerojatno najveći korak naprijed u tretmanu koronavirusa od početka krize", rekao je na vladinoj novinskoj konferenciji.

Njegova je izjava uslijedila nakon što je Britanija već prije najavila da će taj lijek koji proizvodi tvrtka Gilead Sciences dati nekim pacijentima.

Ministarstvo zdravstva ranije je objavilo da su klinička ispitivanja širom svijeta pokazala da taj lijek skraćuje razdoblje oporavka od covida za četiri dana.

"Ovo su vrlo rani koraci, ali smo odlučni poduprijeti znanost i projekte koji obećavaju".

Vlada je rekla da će se prepisivanje lijeka temeljiti na liječničkoj procjeni o tome tko će od njega imati najviše koristi. Nije rekla koliko će pacijenata primiti lijek.

Američki nacionalni institut za zdravstvo objavio je prošli tjedan da podaci iz ispitivanja remdesiriva pokazuju da on ima najviše koristi kod pacijenata koji trebaju dodatni kisik ali ne i respirator.

Znanstvenici su također kazali da je vjerojatno da bi lijek bio učinkovitiji u kombinaciji s još nekim za liječenje covida, s obzirom na smrtnost unatoč korištenju remdesivira.

Gilead je objavio da očekuje rezultate svoje vlastite studije o utjecaju remdesivira na pacijente s covidom-19 do kraja mjeseca.

Mađarska 20. lipnja ukida izvanredno stanje

Mađarska 20. lipnja planira ukinuti izvanredno stanje uvedeno zbog krize koronavirusa, rekla je ministrica pravosuđa u utorak, dok vlada priprema zakon kojim će se okončati vladavina dekretom koja je naišla na međunarodnu osudu.

Desno orijentirani nacionalistički premijer Viktor Orban preuzeo je ovlasti bez vremenskog ograničenja u izglasavanju parlamenta u kojem njegova stranka drži dvotrećinsku većinu, izazvavši kritike Europske unije po pitanju zastranjenja demokracije u Budimpešti.

Orban je ranije rekao da parlament može u bilo koje vrijeme poništiti posebne ovlasti upravljanja zemljom, za koje je rekao da su nužne da bi se obustavilo širenje pandemije koronavirusa i njezinih ekonomskih posljedica.

Kad je upitan znači li to da će 20. lipnja doći kraj i posebnim ovlastima kad se ukine izvanredno stanje uvedeno zbog krize, glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs rekao je da "po definiciji to dvoje idu ruku pod ruku."

Ministrica pravosuđa Judit Varga, najavivši u Facebook postu 20. lipanj kao datum ukidanja izvanrednog stanja, opisala je međunarodne kritike kao "neutemeljene napade." Dodala je: "Očekujemo (naše kritičare) da se ispričaju za vođenje prljave kampanje umjesto da surađuju u obrani (protiv koronavirusa)."

Parlament, kojim dominira Orbanova stranka Fidesz, trebao je glasovati da se u narednim tjednima ukinu izvanredne ovlasti.

Mađarska je ukupno prijavila 3.771 slučaj zaraze od koronavirusa i 499 smrtna slučaja do utorka, što je prilično malen broj u usporedbi s drugim EU zemljama, zbog rane i stroge karantene, koju vlada postupno olakšava od ranog svibnja.

Orbanove ovlasti vladanja dekretom nastavljaju se dok traje parlamentarno zasjedanje. Njegov posljednji dekret zahtijeva odobrenje vlade za sve velike strane udjele u domaćim tvrtkama do kraja 2020. godine.

Orban, koji je proširio svoj utjecaj u svim sferama života u ovoj srednjoeuropskoj zemlji tijekom desetljeća na vlasti, suočava se sa svojim dosad najvećim izazovom dok se očekuje da će ekonomija ove godine skliznuti u recesiju uzrokovanu koronavirusom.

Europske zemlje ovisne o turizmu iščekuju otvaranje granica 15. lipnja

Ponedjeljak 15. lipnja europski je 'Dan D' za turizam uoči ljetne sezone, komentirao je u utorak talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU-a nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije koronavirusa. 

Turizam je važan, ako ne i najveći izvor prihoda većine mediteranskih zemalja poput Italije, Španjolske, Hrvatske, Portugala i Grčke. 

"Radimo na tome da se 15. lipnja ponovno svi zajedno pokrenemo u Europi: 15. lipnja je pomalo kao europski 'Dan D' za turizam", rekao je Di Maio za javnu televiziju RAI.

Njemačka planira omogućiti turistima planiranje putovanja u 31 europsku zemlju od 15. lipnja čime bi se okončala neviđena direktiva protiv svih međunarodnih putovanja.

Ograničenje putovanja trebalo bi se, osim unutar EU-a, ukinuti i za Veliku Britaniju te četiri članice šengenskog prostora - Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn, navodi se u prijedlogu koji je vidio dpa. 

Plan bi već u srijedu mogao odobriti kabinet kancelarke Angele Merkel

Italija pregovara s Austrijom koja je odbila otvoriti njihovu zajedničku granicu, rekao je Di Maio, no uvjeren je da će njemački turisti moći proći granicu. 

Hrvatska, Slovenija i Grčka već su ukinule neka ograničenja putovanja i objavile planove o većem otvaranju na temelju bilateralnih sporazuma i epidemiološke situacije u pojedinim zemljama.

Slovenija je u utorak ukinula zabranu ulaska turista iz EU-a i šengenskog prostora, dopuštajući svima koji su rezervirali hotelski smještaj da slobodno uđu u zemlju, objavila je novinska agencija STA. 

Državljani drugih zemalja i dalje trebaju u karantenu uz iznimku uglavnom onih koji su samo u tranzitu. 

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa. 

Grčka je, uz kontinuirani oporavak svog krhkog gospodarstva ovisnog o turizmu, već objavila popis zemalja, među njima i one koje nisu u EU čiji će državljani moći ulaziti u zemlju od 1. lipnja. Neće se morati testirati na koronavirus ili otići u izolaciju. 

Hrvatska je također objavila da će u petak početi otvarati svoje granice za turiste iz više članica EU-a. 

Češka, Slovačka i Mađarska dogovorile su slobodna putovanja samo svojih državljana u te tri europske zemlje pod uvjetom da se vrate u matičnu zemlju u roku od dva dana. Tko prekrši vremensko ograničenje morat će dva tjedna u karantenu.

I dalje je otvoreno pitanje tko će nadzirati različite pristupe i postaviti neke standarde.

Berlin traži zajednički pristup EU-a i mogao bi predložiti metodu praćenja širenja lokalnih infekcija već uvedenu u toj zemlji. 

Prema toj metodi, lokalitet se mora vratiti strožim mjerama ako se pojavi više od 50 novih slučajeva koronavirusa na 100.000 ljudi u tjedan dana. 

U njemačkom prijedlogu navodi se da Europska komisija treba osmisliti proceduru za procjenu poduzetih mjera zaštite.

Češka, Slovačka i Mađarska dogovorile ograničena putovanja svojih državljana

Mađarska se pridružila dogovoru Češke i Slovačke po kojemu državljani tih zemalja mogu slobodno putovati u te tri europske zemlje, ali uz vremensko ograničenje, tvitao je u utorak češki premijer Andrej Babiš.

Španjolski dužnosnik: Zbog koronavirusa, turisti će ići u Grčku i Hrvatsku

Dužnosnik gradske vlasti Barcelone zadužen za turizam Miquel Puig smatra kako je koronavirus naštetio Španjolskoj kao turističkom brendu pa će inozemni turisti ove godine odlaziti u Grčku, Hrvatsku i na sjever Afrike.

Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom

Stožer civilne zaštite u utorak je zbog povoljne epidemiološke situacije ukinuo zabranu rada nedjeljom. 

Drugi dan zaredom bez novooboljelih

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 0, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2244. Novooboljelih nema. Ukupan broj preminulih je 101. Više pročitajte OVDJE

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!