Ostani doma
Koronavirus

Premijer Ontarija na rubu suza

Šokantno izvješće iz Kanade! 'Štićenike zaražene koronom puštali da satima zapomažu'

Šokantno izvješće iz Kanade! 'Štićenike zaražene koronom puštali da satima zapomažu'
AP Images

U domovima za starije umrlo je oko 80 posto svih preminulih od koronavirusa u Kanadi

Vojnici koji pomažu u domovima za starije u jeku pandemije koronavirusa u Kanadi vidjeli su da osoblje ostavlja pacijente u prljavim pelenama, ignorira njihove pozive u pomoć te upotrebljava nesteriliziranu opremu, pokazalo je izvješće objavljeno u utorak.

U domovima za starije umrlo je oko 80 posto svih preminulih od koronavirusa u Kanadi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stanje u pokrajinama Ontariju i Quebecu, u kojima pomaže oko 1400 vojnika, posebno je teško.

Službeno izvješće kanadskih oružanih snaga o pet koronavirusom najteže pogođenih domova u Ontariju otkriva da su oboljeli štićenici ostavljani u prljavim pelenama te da su im po sobama gmizali žohari i mravi.

Zamijećeno je i da su "pacijenti zapomagali za pomoć, a osoblje nije odgovaralo od 30 minuta do dva sata", kaže službeno izvješće.

"Od svih izvješća koje sam pročitao u životu ovo mi je najviše slomilo srce", izgovorio je premijer Ontarija Doug Ford, u jednom trenutku na rubu suza.

Ford je obećao kompletnu istragu i priznao da je sustav skrbi urušen i desetljećima zanemarivan prije nego što je epidemija koronavirusa prelila čašu.

"Ja ću popraviti taj sustav, bez obzira koliko to stajalo", rekao je Ford, pozivajući saveznu vladu na financiranje. Kanadskih 10 provincija ima jurisdikciju nad zdravstvom.

Premijer Justin Trudeau rekao je da je šokiran i bijesan zbog izvješća. Ponovio je da Kanada mora učiniti puno više u brizi za stariju populaciju.

"I Quebec i Ontario zatražili su od vojske da ostane duže nego što je inicijalno planirano, a savezna vlada s tim će se vjerojatno složiti", rekao je Trudeau.

Kanada ima oko 87.000 zaraženih i 6700 umrlih od koronavirusa.

Tijekom svibnja Trudeau je govorio o potresnim tragedijama u domovima, spominjući nedostatak osoblja i brojne prekovremene sate osoblja. 

Reci što misliš!