Ostani doma
Koronavirus

rezultati istraživanja

Većina Hrvata očekuje da će doći do drugog vala epidemije koronavirusa u Hrvatskoj!

Većina Hrvata očekuje da će doći do drugog vala epidemije koronavirusa u Hrvatskoj!
Pixsell

Gotovo polovina građana očekuje manje restriktivne mjere zaštite

Većina restriktivnih mjera u Hrvatskoj je ukinuta ili ublažena i čini se da se život vraća u normalu. Ipak znanstvenici i liječnici upozoravaju kako je izgledno da će doći do drugog vala i da moramo biti spremni na ponovno uvođenje restriktivnih mjera. 

Prema istraživanju agencije Valicon, 59 % građana Hrvatske vjeruje da će doći do drugog vala. Gotovo polovina njih očekuje manje restriktivne mjere zaštite.

Vezana vijest

Krunoslav Capak

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi ovaj koronavirus mogao postati još jedan endemski virus, koji se sezonski pojavljuje i možda nikada ne nestane. Među većinom Hrvata prevladava jednak stav pa tako 59 % smatra da će doći do drugog vala, 48 % misli da će vjerojatno doći, a 11 % sigurno je u svom mišljenju; znatno više su to žene.

Vezana vijest

Opatija

Da vjerojatno neće doći do drugog vala pandemije u Hrvatskoj smatra 19 % građana, dok je samo njih 3 % sigurno da neće doći do drugog vala. Regionalno gledano u Istri i Primorju, gdje nije bilo mnogo zaraženih, ljudi u većoj mjeri smatraju da vjerojatno neće doći do drugog vala epidemije.

Velik je dio onih koji nisu mogli procijeniti vjerojatnost drugog vala, što i nije čudno ako uzmemo u obzir koliko su oprečnih i zbunjujućih savjeta i uputa slušali posljednjih mjeseci od Stručnog stožera i vladajućih, i s obzirom na infodemiju vezanu uz koronavirus koja vlada na društvenim mrežama i u kojoj nije najjednostavnije razabrati koje informacije su točne.

Vezana vijest

Bill Gates, 5G, šišmiš

Većina Hrvata smatra da će do drugog vala doći najesen – u 9. ili 10. mjesecu (njih 41 %), odnosno na zimu – u 11. ili 12. mjesecu (njih 38 %).  Samo 3 % ih smatra da će se to dogoditi prije, na ljeto, a 2 % da će doći nekad sljedeće godine.

Gledano po dobnim skupinama, oni mlađi (18 do 29 godina) skloniji su mišljenju da će do drugog vala doći najesen, tj. u 9. ili 10. mjesecu, čak 63 % ispitanika ove dobi dijeli ovaj stav. S druge strane oni stariji, između 30 i 75 godina, više očekuju da će se to dogoditi na zimu, dakle, u 11. ili 12. mjesecu.

Kada je u pitanju kako bi trebale izgledati restriktivne mjere u slučaju drugog vala, javnost je poprilično podijeljena - najveći broj građana, njih 29 % smatra da su mjere u prvom valu bile prikladne i da treba uvesti identične mjere i u drugom valu, a gotovo je jednak dio onih koji smatraju da bi se odmah trebale uvesti strože mjere (20 %) i onih koji smatraju da bi trebalo uvesti nešto blaže mjere (21 %) nego u prvom valu.

Kad se ovima koji bi uveli blaže mjere doda još 16 % onih koji misle da bi se trebale uvesti samo minimalne mjere, te 9 % građana koji misle da se uopće ne bi uvodilo restriktivne mjere, dolazimo do podatka da gotovo polovina građana (45 %) očekuje zapravo da mjere budu manje restriktivne nego u prvom valu.

Vezana vijest

Alemka Markotić, Gordan Lauc

Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=519, 18-75, u razdoblju 29. - 31. svibnja 2020.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!