Ostani doma
Koronavirus

Marija Bubaš za RTL Danas

Raste broj novih zaraza: 'Karakteristika ovog razdoblja je da oboljeli imaju blaže simptome'

Iz Stožera govore kako je situacija s epidemijom pod kontrolom

U proteklom danu zabilježeno je 95 novozaraženih, a o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj u RTL-u Danas govorila je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Testiranja su u tijeku, za sada znamo da imamo još četiri pozitivna, no novi rezultati kako pristižu, tako se unose u platformu i službeno se objavljuju svakog dana u 14 sati", rekla je Bubaš. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Današnjih 95 novih slučajeva drugi je najveći broj od početka epidemije, najviše ih je bilo 1. travnja: 96. Koja je razlika između danas i onih dana u travnju kada je sve bilo zatvoreno?

"Mi smo još uvijek u epidemiji, virus se širi na jednak način kao i onda i epidemiološku situaciju treba pratiti i procjenjivati. Jedna karakateristika ovog perioda, ne bih govorila o novom virusu niti bih govorila o karakteristikama virusa, nego bih govorila o karakteristikama ovog razdoblja, a to je da osobe oboljele u ovom periodu imaju blaže simptome", rekla je Bubaš.

Puno manje pacijeneta je na bolničkom liječenju, za to nema potrebe jer oboljeli nemaju kliničku sliku koja to zahtijeva.

Vezana vijest

Stožer, Vili Beroš

Bubaš je rekla da lokalni stožeri dobro funkcioniraju, epidemiolozi rade na terenu, a bude li potrebno neke mjere donijeti na razini cijele države, Nacionalni stožer će to učiniti.

Hoće li biti novih ograničenja?

"Zašto bismo govorili o zatvaranju i ograničavanju, život mora ići dalje, ja bih rekla da je ovo samo jedna 'nova runda', mi plešemo s virusom, poanta tog plesa je u daleko težim okolnostima omogućiti da zdravstveni sustav funkcionira bez nekih zastoja", odgovorila je Bubaš.

Rekla je i da će preporuke za izborni dan uskoro biti objavljene kao i da se na njima vrlo intenzivno radi. "Ne znači da preporuke koje će biti objavljene neće biti podložne izmjeni", istaknula je i dodala da imaju nekoliko scenarija za razne epidemiološke prilike koje bi se mogle dogoditi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!