Ostani doma
Koronavirus

od sutra

Božinović: 'Nema više obaveze samoizolacije za one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine'

Božinović: 'Nema više obaveze samoizolacije za one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine'
Ivica Galovic/PIXSELL

Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granici, kazao je ministar

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Hrvatska "najkasnije sutra" ukinuti obavezu dvotjednu samoizolaciju za državljane koji u zemlju ulaze iz BiH. 

"Vjerojatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje", rekao je Božinović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Europska unija, naime, tek treba izaći s preporukama o otvaranju svojih vanjskih granica, o čemu se trenutno vode razgovori, rekao je hrvatski ministar. 

Božinović kaže da će se pričekati da završe razgovori u Bruxellesu, ali dodaje da će liberalizacija "značiti ulazak u RH uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali više ne obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH."

Rekao da odluku o tome očekuje "najkasnije sutra". 

Istaknuo da se nalazimo "u fazi tzv. plesa s virusom i analiziramo na dnevnoj osnovi sve što se događa unutar zemlje i u bližem, i u širem okruženju."

Hrvatska je prošloga tjedna uvela obvezu dvotjedne samoizolacije za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon porasta zaraženih koronavirusom. 

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije Bisera Turković u ponedjeljak je odustala od prijedloga za protumjere Hrvatskoj nakon razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. 

Vezana vijest

Stožer

Božinović: Odluke Stožera i Vlade u skladu s Ustavom i zakonom

 Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je u ponedjeljak kako su odluke i mjere stožera i Vlade oko koronavirusa bila u skladu s Ustavom i zakonima, te da ne vidi problem u pokretanju ocjene ustavnosti.

"Vlada je više puta ukazala da su naše odluke u skladu s Ustavom i zakonom, mi ćemo, kao što smo i do sada, na upite i traženje informacija odgovarali, tako ćemo i ubuduće, ne vidim problem", rekao je novinarima ministar Božinović nakon potpisivanja Sporazuma o jačanju zrakoplovne sigurnosti sa SAD-om.

Na pitanje nije li onda bila bolja mogućnost da se donijela odluka o izvanrednom stanju te da su se mjere i odluke donosile na razini Sabora, Božinović je kazao kako su tada imali sastanak sa svim klubovima zastupnika, pa i s oporbom, koji su požurivali izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite kako bi stožer čim prije bio u funkciji.

"Taj zakon je dogovorom svih klubova prošao kroz saborsku proceduru, tako da nitko nije čak ni koristio vrijeme za raspravu u ime kluba", podsjetio je Božinović.

Na kritike oporbe da je stožer ispolitiziran, Božinović je naglasio da su rezultati koje je postigla Hrvatska posljedica činjenice da su odluke donesene na temelju struke.

"Dakle i u ime stožera je uvijek svaku odluku i svaku mjeru tumačila struka, prije svega epidemiološka. A ove kritike koje dolaze, nisam vidio da iza njih stoje epidemiolozi, čak ni oni koji su članovi stranke kojoj pripada gospodin Grčić", poručio je Božinović.

Najavio je da će Hrvatska, u skladu s odlukom EU-a koja danas raspravlja o preporukama opuštanja mjera na granicama, kao članica liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice.

"Sačekat ćemo razgovore u Bruxellesu, to će značiti ulazak u Hrvatsku na način da svi koji ulaze se pridržavaju epidemioloških mjera. Međutim to više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH. Vrlo skoro, to očekumem najkasnije sutra", kazao je Božinović.

Istaknuo je da je trenutni cilj stožera gašenje žarišta tamo gdje se pojavljuju, ali da to ne znači da će se mjere za lokalne situacije primjenjivati za cijelu Hrvatsku. "Lokalna žarišta, lokalne mjere", kaže.

Dodao je da situacija u Đakovu pokazuje rezultate jer se broj zaraženih smanjuje.

"U ovoj situaciji se vrlo jasno vidi da je naš sustav na ovakvo otvaranje pripravan, da se donose izbalansirane mjere, i siguran sam da ćemo i u ovoj fazi suživota s koronavirusom pokazati da smo učinkoviti i među najboljima", naglasio je Božinović.

Hrvatska će poštivati preporuke EK u vezi otvaranja granice s BiH 

Hrvatska će poštivati preporuke Europske komisije u pogledu otvaranja granica, sukladno epidemiološkoj situaciji, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

On je dodao da će u tom pitanju postupati koordinirano s drugim državama članicama EU-a te da građani BiH u tranzitu neće imati problema, kao ni da će problema biti na dan izbora.

Preporuke Europske komisije u pogledu otvaranja granica još usuglašavaju stalni predstavnici zemalja članica, a potom će slijediti postupak donošenja odluke pisanom procedurom. 

Grlić Radman je podsjetio da je Hrvatska 29. svibnja otvorila granice za deset država članica EU-a naglasivši da je Hrvatska turistička destinacija.

„Mi moramo gledati u budućnost, oporavak, interese hrvatskih građana, hrvatskog turizma”, kazao je, dodajući da su nam građani BiH, a prije svega Hrvati iz BiH, svakako u interesu te da premijer i vlada na to pitanje pozitivno gledaju.

Što se tiče građana BiH u tranzitu, Grlić Radman je naglasio da u tome neće biti nikakvih problema.

„Što se tiče građana BiH u tranzitu, tu nema nikakvih problema, tranzit je dogovoren. Svatko tko dolazi iz BiH na sprovod, vjenčanje, iz osobnih razloga, tu nikakvih problema nema”, kazao je.

Glede izbora, ministar je naglasio da održavanje izbora nije upitno.

„Svi će moći glasati (...) Izbori će se održati. Imamo suglasnost BiH, na 45 biračkih mjera, isto tako i u svijetu. Naše diplomatske misije i konzularni uredi rade, sukladno napucima Državnog izbornog povjerenstva”, kazao je.

U vezi mogućih kontramjera BiH, ministar je kazao da je u kontaktu sa svojom kolegicom, Biserom Turković, i izrazio uvjerenost da će se pronaći odgovarajuće rješenje.

Grlić Radman je naglasio da je najvažnije zaštititi zdravlje građana i usporiti širenje koronavirusa te da treba biti odgovoran.

Hrvatska je prošli tjedan uvela novi režim ulaska u zemlju iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Putnici iz tih zemlja, osim ako nisu u tranzitu, moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!