Ostani doma
Koronavirus

opreza nikad dosta

Slovenska infektologinja: 'Situacija je riskantna. Možda zatvorimo granicu s Hrvatskom'

Slovenska infektologinja: 'Situacija je riskantna. Možda zatvorimo granicu s Hrvatskom'
Shutterstock

Od početka epidemije do danas u Sloveniji je 1551 zaraženih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 300 osoba i potvrđena su četiri nova slučaja zaraze, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada na Twitteru. Jedan slučaj potvrđen je na području Ljubljane, a tri u mjestu Ravne na Koroškem na sjeveru države.

Bez pacijenata na intenzivnoj njezi

U bolnici je trenutačno osmero hospitaliziranih zbog covida-19, što je za jedan više nego u nedjelju, ali nijedan oboljeli ne treba intenzivnu njegu, priopćila je vlada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako prenose slovenski mediji, zaraza je proteklih dana potvrđena kod dva učenika jedne osnovne škole u općini Škofljica pa je u preventivnoj karanteni više učenika te škole i nekoliko učitelja, a tri zaražene osobe potvrđene su prošli tjedan i među zaposlenicima javnog servisa RTV Slovenija.

Broj ukupno zaraženih od početka epidemije u Sloveniji je 1551, a dosad je umrlo 111 ljudi.

Bojana Beović, vodeća slovenska infektologinja i čelna osoba Vladine savjetodavne skupine za Covid-19, u razgovoru za mariborsko Veče rekla je da se ozbiljno razmatra zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste.

Vezana vijest

koronavirus znanstvenik

Hrvatska postaje žuta zona

Slovenska vlada sinoć se sastala kako bi se raspravljalo o novim mjerama za pripremu obrane od drugog vala koronavirusa, a jedna od tema bila je - Hrvatska.

''Virus se razbuktao u cijeloj državi i s obzirom na broj slučajeva, Hrvatska polako ispunjava uvjet da postane tzv. žuta zona. Naravno, to bi značilo da slijede nova ograničenja'',  kazala je Beović koja je otkrila i koje je njezino mišljenje o cijeloj situaciji.

''Moje je mišljenje da bismo za nekoliko dana trebali razmotriti zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste. Situacija je riskantna. Ako granica i dalje ostane otvorena, situacija će se pogoršati i možemo očekivati ​​drugi val epidemije. Ako se poveća broj infekcija u Sloveniji, postat ćemo opasni i za druge države'', izjavila je Beović.

Prema riječima dr. Beović, jedan od najgorih mogućih scenarija je da se broj zaraženih u dva tjedna poveća učetverostruči.

Vezana vijest

Koronavirus

Janša i Plenković će se čuti

"Ako broj novozaraženih u Hrvatskoj premaši 10 na sto tisuća stanovnika Hrvatska će biti uklonjena s popisa epidemiološki sigurnih zemalja", upozorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik slovenske vlade za koronakrizu Jelko Kacin.

Kacin je kazao da je slovenski premijer Janez Janša zadnjih dana bio u kontaktu s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i da će se oni ponovo čuti danas.

"Broj novozaraženih u Hrvatskoj zadnjih se dana drastično povećao", kazao je Kacin,  upozorivši posebno na problem širenja zaraze među mladima koji moguće respiratorne teškoće kriju i ne prijavljuju svom liječniku.

Ako se naglo povećanje novih zaraza nastavi takvim tempom,  Hrvatska bi već ovih dana mogla postati epidemiološki nesigurna država, odnosno prebačena sa zelene liste epidemiološki sigurnih država na žutu listu jer bi prešla kriterij slovenske vlade i epidemioloških službi za epidemiološki sigurne države - one koje imaju unatrag 14 dana najviše deset oboljelih na 100.000 stanovnika. To znači da bi Hrvatska došla u kategoriju u kojoj je trenutno Crna Gora.

"Ne radi se o tome da vlada straši slovenske turiste ili savjetuje da se u te države ne odlazi, ali se moraju ponašati odgovorno i vrlo oprezno i ne riskirati da dobiju zarazu", pojasnio je Kacin.

"Osim toga, pri povratku iz tih zemalja nije potrebna obvezujuća 14-dnevna karantena, ali oni koji odlaze na takve destinacije moraju biti odgovorni i ponašati vrlo oprezno", pojasnio je Kacin.

Vezana vijest

koronavirus u svijetu

Specifična situacija 

Za putnike iz država na crvenoj listi kao što su: Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija, Albanija i Portugal, na slovenskoj granici određuje se obvezujuća karantena. Kacin je kazao da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj trenutačno specifična jer je na primjer uspješno izoliran klaster (žarište) u Đakovu, ali je zabrinjavajuće stanje u Zagrebu, gdje nije samo klaster u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" nego među mladima  koji posjećuju privatne zabave i disko klubove.

"Odluka Hrvatske da se dopusti rad noćnih i disko klubova s velikim brojem mladih za Sloveniju je nerazumna i nerazumljiva jer je i u drugim državama to bio jedan od najčešćih načina prijenosa", upozorio je Kacin, dodavši da slovenska vlada zahtijeva da se ta odluka promijeni kako bi se stanje stabiliziralo.

Kao vrlo veliku opasnost naveo je održavanje masovnih druženja mladih na hrvatskoj obali kazavši da je mnogo mladih Slovenaca već rezerviralo mjesta na Zrću i da su takve zabave neprihvatljive.

"Iznenađuje nas da je Hrvatska odlučila dopustiti zabave u zatvorenim prostorima i događaje poput onih na Zrću, to je doslovno nerazumno", kazao je Kacin.

Kacin je kazao da je slovenska vlada raspravljala o širenju koronavirusa u jugoistočnoj Europi, kako u zemljama koje su turistička destinacija za Slovence ili tamo imaju prijatelje i rodbinu, s upozorenjem da je u lipnju bilo 44 uvezenih slučajeva koronavirusa u Sloveniju.

Iz Srbije je bilo 16 takvih prijenosa zaraze, iz BiH 15, iz Kosova 6, a po jedan unos iz Rusije, Kazahstana, Švedske, SAD-a, Hrvatske, Austrije i Njemačke. Kacin je kazao da se sumnja kako službeni  brojevi o novooboljelima u Srbiji ne odgovaraju stvarnom stanju, da je tamo jedno od velikih žarišta širenja zaraze bila utakmica finala kupa Crvena Zvezda - Partizan sa 16.000 gledatelja pa je odatle došlo i do prijenosa zaraze u Crnu Goru.

"Problematično je to što se mladi iz različitih razloga ne javljaju liječniku nakon simptoma respiratornih smetnji pa se prikazuje nerealno stanje", naveo je Kacin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Što se tiče Grčke, Kacin je kazao da je broj novih zaraza u toj zemlji nizak, da su podaci koji se službeno iznose vjerodostojni i da je Grčka sigurna turistička destinacija.
U Makedoniji koja je na crvenoj listi epidemiološki nesigurnih pa je karantena pri ulazu u Sloveniju obvezna, stanje se polako smiruje, a iz Makedonije nije bilo nijednog slučaja unosa virusa, kaže Kacin.

Kazao je da je i u Sloveniji, osobito među mladima, problem nekontrolirano druženje bez fizičke distance i drugih epidemioloških mjera u zatvorenim prostorima, a vlada je pooštrila i mjeru okupljanja na javnim prostorima pa će na jednom mjestu i uz potrebne mjere na raznim događajima smjeti biti najviše 50 ljudi, deset puta manje nego do sada.

Kako bi pojačala kontrolu nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji, uskoro će se u Sloveniji besplatno nuditi program koji se instalira na mobilni telefon i oni koji ga dobrovoljno instaliraju upozorava na eventualne bliske kontakte s osobom s aktivnom zarazom.

Reci što misliš!