Ostani doma
Koronavirus

susjedi prelomili

Zbog rasta broja zaraženih Hrvatska od subote više nije na slovenskoj zelenoj listi

Zbog rasta broja zaraženih Hrvatska od subote više nije na slovenskoj zelenoj listi
Zarko Basic/PIXSELL

Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morat će na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu

"Zbog porasta dnevnog broja zaraza koronavirusom zadnjih dana slovenska vlada stavila je Hrvatsku na žutu listu epidemiološki manje sigurnih država", kazao je u četvrtak u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin.

Kako je pojasnio na konferenciji za novinare, tu je odluku vlada donijela u četvrtak, a mjere će stupiti na snagu u subotu u ponoć.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska je do sada bila na slovenskoj zelenoj listi epidemiološki sigurnih država.

S te liste, uz Hrvatsku, sada su spuštene u nižu kategoriju sigurnih zemalja i Češka i Francuska, dok su se Belgija i Nizozemska uvrstile na višu zelenu listu epidemiološki sigurnijih.

Odluka za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su točno boravili, što će moći dokazivati na primjer hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

"Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morat će na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu jer je pokušaja obmanjivanja u tom smislu bilo i previše", kazao je Kacin.

Mjera je osim porasta broja zaraza u Hrvatskoj, kako je sugerirao Kacin, donesena i zato što je u zadnje vrijeme bilo mnogo slučajeva kad su slovenski državljani i oni sa stalnim boravištem u Sloveniji dolazeći preko Hrvatske ili Mađarske navodili da su bili u tim zemljama iako su bili u Srbiji ili BiH koje su na crvenoj listi epidemiološki nesigurnih država, gdje je u zadnje vrijeme velik broj novozaraženih.

Kacin je ponovo pozvao Slovence koji borave u inozemstvu da tamo izbjegavaju gužve i poštuju epidemiološki propisane mjere, a osobito da izbjegavaju noćne klubove i masovne zabave jer su oni potencijalni izvor zaraze.

Na pitanje što stavljanje Hrvatske na žutu listu znači za hrvatske državljane, Kacin je kazao da će u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj.

"Detalji vladine odluke bit će uskoro objavljeni na njenom Twitter profilu", najavio je Kacin.

Švicarska ograničava ulazak iz 29 zemlja

Putnici u Švicarsku iz 29 zemlja će se od 6. srpnja morati registrirati vlastima i ići u samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavila je vlada u četvrtak.
Na popisu zemlja su Sjedinjene Države, Švedska, Brazil i Rusija koje su ocijenjene zemljama s visokim rizikom zaraze. 

Popis uključuje i Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. 

Putnici koji su u prethodnih 14 dana bili u tim zemljama moraju nakokn povratka to odmah javiti švicarskim vlastima i otići u 10-dnevnu karantenu, navela je vlada. 

Popis zemalja kontinuirano će se revidirati s obzirom na razvoj situacije, ističe švicarska vlada.

I u Švicarskoj je posljednjih dana broj oboljelih počeo ponovno rasti, ali njezine granice s Italijom, Austrijom, Njemačkom i Francuskom su otvorene.
Zemlja koja je ukinula velik broj mjera ima ukupno 31.967 pozitivnih na koronavirus, a u epidemiji je umrlo 1686 ljudi.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!