Ostani doma
Koronavirus

Pripremite se

Zaoštrava se režim: Od subote vrijede nova pravila za ulazak Hrvata u Sloveniju

Zaoštrava se režim: Od subote vrijede nova pravila za ulazak Hrvata u Sloveniju
Srecko Niketic/PIXSELL

Vjerojatno će se povećati gužve i vrijeme čekanja na granici

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak da Slovenija od ponoći Hrvatsku spušta sa zelene na žutu listu epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prilikom ulaska iz Hrvatske u Sloveniju

Kako je pojasnio, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenskih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenskim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Svaki prijelaz neke države sa zelene na žutu listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje", rekao je Hojs i dodao da je Hrvatska već prešla kriterij od 10 novih zaraza na 100.000 stanovnika na dan u razdoblju od 14 dana.

Posebni uvjeti za one sa žute liste, a na kojoj su sada uz Hrvatsku, i Češka i Francuska, znači da će oni morati u 14-dnevnu karantenu, osim u predviđenim iznimkama, a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput pogreba, nositelji diplomatskih putovnica i slično.

Hojs vjeruje kako se Hrvatska, ako poduzme mjere i obuzda širenje infekcija, "relativno brzo" može vratiti na zelenu listu sigurnih država.

"Vjerujem da će se Hrvatska relativno brzo kontrolom stanja vratiti u zelenu zonu", kazao je Hojs.

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa žute liste u pravilu trebaju covid-19 negativan rezultat testa, i to ne stariji od 36 sati.

Pooštren režim i zato što su Slovenci lagali

Hojs je rekao da je režim pooštren prije svega zato što su neki državljani Slovenije prije prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, BiH, na Kosovu ili nekoj drugoj državi s crvene liste epidemiološki vrlo rizičnih država, i to nisu prijavili kako bi izbjegli 14-dnevnu obvezujuću karantenu  te su tako doveli do novih zaraza u Sloveniji, gdje je zadnji tjedan dnevno bilježen dvoznamenkasti broj infekcija.

Zbog toga će nositelji slovenskih dokumenata od ponoći s petka na subotu, kada iz Hrvatske dolaze na slovensku granicu, na graničnom prijelazu dokumentima ili računima morati dokazati da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama ako ih to zatraži granična policija.

Za one koji su boravili u državama s crvene liste bit će otvorena samo 4 granična prijelaza, gdje će im se izdavati rješenja o obvezujućoj karanteni koja će odmah stupiti na snagu.

Riječ je o graničnim prijelazima: Gruškovje/Macelj, Obrežje/ Bregana, Metlika/Jurovski Brod i Jelšane/Rupa, a rješenja o karanteni za putnike iz tih destinacija  izdavat će se na isti način i u zračnoj luci Brnik te na graničnom prijelazu s Mađarskom - Pince.

Hojs je kazao da će policija i na ostalim graničnim prijelazima s Hrvatskom provjeravati istinitost dokumentacije o boravku u Hrvatskoj te ako posumnja u njihovu vjerodostojnost imati diskrecijsko pravo da takve putnike uputi na jedan od 4 prijelaza za one kojima se određuje 14-dnevna karantena.

Izdavanje odluka o karanteni vjerojatno će povećati gužve i vrijeme čekanja na granici i za ostale.

"Drugi tjedan ta bi procedura mogla biti ubrzana nakon što će u parlamentu biti prihvaćen novi zakon kojim će se omogućiti elektronički prijenos izdanih rješenja skeniranjem dokumenata", pojasnio je Hojs.

"Kazna za kršenje odredaba o karanteni iznosi 400 do 600 eura, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe, za takve ljude postoji i kaznena odgovornost", upozorio je Hojs.

"Za razliku od stanja u prvoj fazi epidemije kada su bili najugroženiji stariji, sada je među novozaraženima znatno više mlađih ljudi i više je muškaraca", navela je  epidemiologinja Nuška Čakš Jeger.

U zadnja 24 sata bilo je 16 novooboljelih te je epidemiološka krivulja u blagom porastu.

Slovenski su epidemiolozi u stalnom kontaktu s hrvatskim kolegama koji ih obavještavaju o porastu zaraza u Slavoniji, ali i u Zagrebu, za koji slovenska strana ocjenjuje da je potencijalno također nesiguran za posjete iz Slovenije, posebno zbog zaraze među mladima koji su se zarazili u noćnim klubovima.

Na problem mladih koji iz Slovenije odlaze u Hrvatsku i posjećuju noćne klubove i diskoteke ponovno je posebno upozorio glasnogovornik Vlade za covid-19 Jelko Kacin ocijenivši da bi takva mjesta Hrvatska trebala zatvoriti kao što je to učinila Slovenija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!