Ostani doma
Koronavirus

parlamentarni izbori 2020.

Nikad nije bilo ovako! Za sve koji danas idu na birališta - ovo su mjere kojih se trebate pridržavati

Nikad nije bilo ovako! Za sve koji danas idu na birališta - ovo su mjere kojih se trebate pridržavati
Patrik Macek/PIXSELL

Epidemioloških mjera morat će se držati birači, 70 tisuća članova biračkih odbora, oko 8700 promatrača, mediji...

Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera pod kojima se provode, današnji su izbori jedni od najzahtjevnijih od stjecanja neovisnosti.

Epidemioloških mjera morat će se držati birači, 70 tisuća članova biračkih odbora, oko 8700 promatrača, mediji.

birališta u RH

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi oni koji danas idu na glasanje moraju obratiti pažnju na sljedeće:

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im je nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasovati, a nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Vezana vijest

Bračni par Kerum i Kitarović

Članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovita dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba prozračivati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, kemijske olovke)  više puta prebrisati dezinficijensom.

I promatrači moraju dezinficirati ruke, obvezno nositi masku, preporučeno im je nošenje rukavica. Ne nose li zaštitnu opremu, može ih se udaljiti sa biračkog mjesta.

Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća birača, među njima i 830 zaraženih koronavirusom kojima se, prema odluci Ustavnog suda, moraju, mora omogućiti ostvarivanje glasačkog prava.

Prema nepotpunim podacima, želju za glasovanjem iskazalo ih je 30-ak,  a to  će moći učiniti uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću, no zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni sa glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Velike gužve u Mostaru na biralištima tijekom parlamentarnih izbora u Republici Hrvaskoj

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!