Ostani doma
Koronavirus

stožer se sastao dvaput

Virus se probio u zdravstveni sustav: Zaraženo 18 liječnika i 80 medicinskih sestara

Virus se probio u zdravstveni sustav: Zaraženo 18 liječnika i 80 medicinskih sestara
Shutterstock/AP Images

Srećom, u svim bolnicama bolest je lokalizirana te su, tvrde nadležni, pronađeni svi kontakti

Nacionalni stožer objavio je u četvrtak da je u Hrvatskoj zabilježen 91 novi slučaj koronavirusa pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 978. Još je 100 osoba na bolničkom liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. 

Zbog sve većeg broja zaraženih, Stožer se sastao čak dvaput u jednom danu.

Virus se probija i u zdravstveni sustav

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Virus se probija i u zdravstveni sustav, tako da je od početka “novog” vala koronavirusa oboljelo 102 zdravstvenih djelatnika u čak 22 ustanove, a u samoizolaciji se u ovom trenu nalazi 382 djelatnika iz tog sustava.

Prema službenim podacima, oboljelo je 18 liječnika, tri stomatologa, jedan farmaceut, 80 medicinskih sestara, dvije osobe iz administracije te jedan psiholog. Srećom, u svim bolnicama bolest je lokalizirana te su, tvrde nadležni, pronađeni svi kontakti, a prema preporukama epidemiologa određene su im samoizolacije, javlja Jutarnji list.

Virus se tako u proteklih nekoliko tjedana uvukao u više bolnica: PB Sveti Ivan, KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, DZ Zapad - Zagreb, SB Gojak, Stomatološka poliklinika, KB Merkur, tri privatne poliklinike, OB Vukovar, OB Slavonski brod, ZZJZ brodsko-posavski, OB Požega, KBC Rijeka, Dom za starije Sesvete, DZ Drniš, Bolnica u Popovači i NZZJZ Split.

Novi simptomi koronavirusa

Među devet novozaraženih koronavirusom četvrtak u Istri je i kirurg iz pulske Opće bolnice, koji nije zaražen u bolnici nego u privatnom kontaktu izvan bolnice, potvrdila je u četvrtak poslijepodne u izjavi za novinare ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić.

Rekla je da je riječ o liječniku koji je bio u dežurnom sustavu, a kad je u njemu, u kontaktu je s manjim brojem bolesnika.

"U pitanju su blaži simptomi, a ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba. Kolega se po pojavi prvih simptoma u nedjelju navečer, a bila je temperatura, javio liječniku, testiran je i postavljena je sumnja na zarazu covid-19", rekla je Hrstić.

Stožer razmatra mogućnost pooštravanja mjera

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji "U mreži Prvog" da Stožer civilne razmatra mogućnost pooštravanja mjera, sve mjere se razmatraju i sve je na stolu.

''Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo'', rekla je Bubaš.

Dodala je da mjere idu u smjeru da se postigne dobar balans. Bubaš je rekla da će neke mjere biti u vidu preporuka, a neke će biti kroz upute, te će se morati osigurati provedba mjera.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!