Ostani doma
Koronavirus

novo istraživanje

Lakše se širi među ljudima: Nova genetska inačica Covida-19 opasnija je nego prvotni oblik korone iz Kine

Lakše se širi među ljudima: Nova genetska inačica Covida-19 opasnija je nego prvotni oblik korone iz Kine
Shutterstock

Laboratorijskim pokusima pokazali su da je ta inačica tri do šest puta sposobnija zaraziti ljudsku stanicu

Genetska inačica novog koronavirusa koji izaziva Covid-19 i koja danas prevladava u svijetu u laboratoriju se pokazala "moćnijom" u zarazi ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Cell.

Vezana vijest

Dom za starije Centar

Istraživanje provedeno u laboratoriju sugerira da bi se ta mutacija mogla lakše prenositi, odnosno, širiti među ljudima u odnosu na raniju varijantu, no to još nije dokazano.

"Mislim da podaci pokazuju da postoji jedna mutacija koja omogućava virusu da se bolje umnožava i možda je prati veća koncentracija virusa", kaže u komentaru  za medicinski časopis Journal of the American Medical Association glavni američki infektolog Anthony Fauci koji nije bio uključen u istraživanje.

Virus se, čini se, uspješnije razmnožava

"Nema informacija je li zaraženoj osobi od toga gore ili ne. Samo se čini da se virus uspješnije razmnožava i možda se lakše prenosi, no sad se to tek nastoji potvrditi",  dodaje Fauci.

Znanstvenici iz laboratorija Los Alamos u New Mexicu i sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini udružili su se sa sveučilištem Sheffield kako bi analizirali uzorke koje je objavio GISAID, svjetski izvor sekvencija genoma. Utvrdili su da sadašnja varijanta nazvana “D614G” ima malu, ali moćnu promjenu šiljka proteina koji se izdiže s površine virusa i koju virus koristi za proboj i zarazu ljudske stanice. 

Vezana vijest

Tim je analizirao podatke 999 britanskih pacijenata hospitaliziranih zbog Covida-19 i uočili su da oni s tom inačicom virusa imaju veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu, no težina njihove bolesti nije bila drukčija. Laboratorijskim pokusima pokazali su da je ta inačica tri do šest puta sposobnija zaraziti ljudsku stanicu.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!