Ostani doma
Koronavirus

težak oporavak

Strašne posljedice koronavirusa: '50 posto preživjelih ima psihičke poremećaje i smetnje'

Strašne posljedice koronavirusa: '50 posto preživjelih ima psihičke poremećaje i smetnje'
AP

Svima koji su preživjeli i ozdravili od koronavirusa trebala bi biti omogućena besplatna rehabilitacija

Mnogi pacijenti koji su preboljeli Covid-19 govore kako se ni nakon nekoliko mjeseci nakon ozdravljenja doslovno ne mogu pomaknuti. Isto tako, sve je veći broj onih koji su, zbog koronavirusa, dobili različite psihološke smetnje, probleme i poremećaje. 

Nemogućnost kretanja nakon ozdravljenja


Profesionalni ronilac Emiliano Pescarolo obolio je od koronavirusa u ožujku i proveo je 17 dana u bolnici u talijanskom gradu Genovi, prije nego što je otpušten 10. travnja. Sada, tri mjeseca kasnije, 42-godišnjak i dalje ima poteškoće s disanjem. "Kada sam se vratio kući, čak i nakon tjedana, nisam vidio nikakav napredak: ako bih se malo prošetao, to je bilo poput uspona na Mount Everest. U sekundi bih ostao bez zraka - bio sam vrlo zabrinut", rekao je. Tek sada, 4 mjeseca kasnije vidi napredak u poboljšanju svoga zdravlja. Pescarolo je rekao kako će mu trebati mjeseci, ako ne i godine da se vrati u fizičku formu u kojoj je bio.

U većem dijelu Europe vrhunac zaraze Covid-19 je prošao. To, ipak, ne znači da su novi slučajevi manje ozbiljni ili da se dokazalo kako su ljudi otporniji na ovaj virus.  Mnogima je nepoznato zašto im je Covid-19 uzrokovao tako teške naknadne posljedice na zdravlje.

Vezana vijest

Bolnica Sveti duh


Polovica preživjelih ima psihičke poremećaje, probleme i smetnje

U međuvremenu, zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji i Italiji, dvije europske države koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa, počinju nuditi usluge rehabilitacije preživjelima Covid-19. Usluge će biti raznovrsne, budući da istraživanja sada pokazuju da je koronavirus "multi-sustav" bolesti koja može oštetiti ne samo pluća, već i bubrege, jetru, srce, mozak i živčani sustav, kožu i gastrointestinalni trakt. Doktor Piero Clavario, direktor instituta za rehabilitaciju, rekao je da je njegov tim počeo kontaktirati nekoliko stotina preživjelih pacijenata. Utvrdio je da njih čak 50% ima psihološke probleme i poteškoće nakon ozdravljenja, a njih čak 15% ima PTSP. Svi su, kaže, izrazito slabi - teško se kreću, mišići su im atrofirali, imaju osjećaj  kao da imaju gripu koja nikako ne prestaje. Rehabilitacija se uglavnom sastoji od redovitih tjelesnih vježbi u teretani centra, svaki put povećavajući opterećenje i intenzitet vježbi. 

 Dok su se neki liječili u bolnici, drugi su se s bolesti borili kod kuće. Mnogi nisu formalno potvrdili da su imali Covid-19 unatoč njihovim simptomima. Claudia de Freitas, 34-godišnja medicinska sestra intenzivne njege u Londonu, razboljela se sredinom ožujka - simptomi su joj bili kašalj, groznica, poteškoće u disanju i bolovi u prsima. Liječnici, kolege, savjetovali su joj da se odmara i liječi kod kuće budući da ne pripada rizičnoj skupini. Slično je doživjela i Margaret O'Hara, djelatnica jedne engleske bolnice, koja se morala liječiti kod kuće. "I danas, tri mjeseca kasnije, jedva da mogu šetati dulje od 10 minuta", rekla je za CNN. Najgore od svega joj je činjenica da ne može ništa zapamtiti i da kao da "ima maglu u mozgu". 

Svima koji su se liječili kod kuće najveći strah bio je da ne zaraze svoje najbliže. "Zamislite da je moja 10-godišnja kćer morala prolaziti kroz ovo što sam ja prošla", rekla je O'Hara. 

Vezana vijest

Svadba, Krunoslav CapakSvi bi trebali imati pravo na oporavak od Covida-19


Zbog sve većeg broja novonastalih psiholoških poremećaja zbog Covida-19 kod oboljelih, Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije također planira uspostaviti internetsku platformu za podršku oboljelima od Covida u njihovom oporavku. Slično bi, tvrde liječnici i znanstvenici diljem svijeta, trebalo napraviti u svim zemljama - svima onima koji su prebolili bilo teži ili lakši oblik koronavirusa, trebalo bi omogućiti kompletni fizički i psihički oporavak. Svima koji zatraže pomoć ista bi trebala biti besplatna. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!