Ostani doma
Koronavirus

IPAK JE MOGUĆE

Mačka pozitivna na koronavirus! To je prvi slučaj, a pretpostavlja se da ga je dobila od vlasnika

Mačka pozitivna na koronavirus! To je prvi slučaj, a pretpostavlja se da ga je dobila od vlasnika
Shutterstock

Veterinar je inicijalno dijagnosticirao mačku s herpes virusom

Mački u Velikoj Britaniji dijagnosticiran je koronavirus! Stručnjaci kažu kako je to prvi potvrđen slučaj infekcije životinje u toj zemlji, no to ne znači da se bolest može širiti sa ljudi na kućne ljubimce, javlja BBC.

Rijedak slučaj

Smatra se kako je mačka koronavirus pokupila od vlasnika, koji je ranije bio pozitivan na virus. Sada su se oboje oporavili. Zdravstveni stručnjaci naglašavaju kako je ovakav slučaj jako rijedak i kako nema uzroka za uzbunu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glavna veterinarka Christine Middlemiss kazala je: ''Ovo se događa jako rijetko. Kod infektirani životinja primijećene su samo blagi klinički simptomi i oporavak u roku od nekoliko dana''.

''Nema dokaza koji bi pokazali da kućni ljubimci direktno prenose virus ljudima. Nastojimo pažljivo motriti ovu situaciju i poboljšat ćemo naš vlasnicima kućnih ljubimaca ako se situacija promijeni'', dodala je Middlemiss.

Ravnateljica za javno zdravlje Engleske Yvonne Doyle savjetuje ljudima da redovito peru ruke, uključujući prije i nakon kontakta sa životinjama. Životinjsko krzno moglo bi nositi virus neko vrijeme ako je kućni ljubimac bio u kontktu s nekim ko je bolestan.

Veterinar je inicijalno dijagnosticirao mačku s herpes virusom, čestom respiratornom infekcijom kod mačaka, no mačkin uzorak je također testiran za Sars-Cov-2 u sklopu istraživanja. Vrlo mali broj potvrđenih slučajeva kod kućnih ljubimaca pojavio se i u drugim zemljama dilje Europe, Sjeverne Amerike i Azije.

Vezana vijest

Ivica Đikić, Gordan Lauc, koronavirus

Predsjednica britanskog veterinarskog udruženja Daniella Dos Santos izjavila je: ''Naš savjet vlasnicima kućnih ljubimaca koji imaju Covid-19 ili koji su u samoizolaciji sa simptomima ostaje da ograniče kontakt sa svojim kućnim ljubimcima kao mjeru opreza i da prakticiraju dobru higijenu, uključujući redovito pranje ruku''.

''Preporučamo da vlasnici kojima je potvrđen Covid-19 drže mačke u kući ili stanu ukoliko je moguće, ali jedino ako mački ne smeta biti u zatvorenom'', zaključuje Dos Santos.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!