Ostani doma
Koronavirus

NACIONALNI STOŽER

Capaku su problem svadbe, Božinović se obračunao s Milanovićem: 'Mogu reciklirati što sam govorio'

U Hrvatskoj novi 71 slučaj zaraze, jedna osoba preminula

Hrvatska je unutar 24 sata imala još 71 slučaj koronavirusa, a jedna osoba je preminula. Na bolničkom liječenju su 132 pacijenta, od kojih je osmero na respiratoru. Aktivna su 754 slučaja.

Vezana vijest

Koronavirus

Od 25. veljače 2020. kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj do danas ukupno su 4993 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 141 preminula, a 4099 se oporavilo.

Do danas su ukupno testirane 115.722 osobe, od kojih 1632 u posljednja 24 sata.

"Brojke variraju. Imali smo manje brojeve i sad je ponovno skočilo. Radi se o žarištima, prije svega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Oboljeli su vezani uz vjenčanje u Hrvacama, imamo i karmine u Imotskom, a što se tiče Osječko-baranjske županije, imali smo momačku večer i vjenčanje. Žarišta su glavni izvor zaraza", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Odgovor Milanoviću

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je da bi se mjere mogle postrožiti, ali samo ako se žarišta ne uspiju kontrolirati, što ponavlja u posljednje vrijeme. Zatim se osvrnuo na kritike predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića upućene Stožeru.

Vezana vijest

Zoran Milanović

"Mogu samo reciklirati što sam govorio posljednjih dana. Stožer je utemeljen zakonom koji je predložila Vlada gospodina Milanovića 2015., a Sabor usvojio. Jedine promjene su s obzirom na ovu situaciju s pandemijom, koja se nije mogla predvidjeti, a time je Stožer, zajedno s Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, dobio ovlasti donositi odluke o provedbi mjera koje se određuju u suradnji s HZJZ, Ministarstva zdravstva i sve pod nadzorom Vlade. Da bude jasnije, danas smo imali sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, s vodstvom Grada Sinja kako bismo razgovarali o mjerama za organizaciju ovogodišnje Sinjske alke. Tu se razgovaralo o svim elementima, svim važnim momentima vezano za organizaciju Alke. Nekoliko sati smo razgovarali. Nešto će ubrzo biti stavljeno na papir. U posljednjih nešto više od tjedan dana Stožer je dobio više od 800 upita lokalnih stožera kako organizirati to što imaju u planu. Mi od 0-24 svaki dan, bez obzira na vikende razgovaramo kako odgovoriti tim zahtjevima. S tim da, mi možemo dati neki okvir danas ili sutra, ali to se može promijeniti u roku 24 sata s obzirom na epidemiološku sliku. To znači brzo donošenje odluka, to znači uključenost svih resora koji imaju nešto reći. Ovo je tijelo koje se bavi traženjem balansa, da gospodarstvo i turizam ne stanu. U ovom trenutku Hrvatska je šampion turizma ne samo u Europi upravo zato što svakodnevno razmišljamo, dajemo preporuke i komuniciramo. Ništa od onoga što radimo nije ostalo izvan javnosti ili nedostupno onima koji nešto žele znati. Prema tome, mislim da naši rezultati najbolje pokazuju da je ovo jedan od najboljih modela nošenja s ovim virusom. Inzistiramo na preporukama, nema represije, nikome ne oduzimamo prava. Pravo na život je ono čime se rukovodimo."

U Ministarstvu vanjskih poslova četiri su djelatnika pozitivna na koronavirus. Ali, riječ je o jednoj organizacijskoj jedinici i svi su u samoizolaciji.

Članovi Stožera pohvalili su se i da su svi instalirali aplikaciju "Stop COVID-19". A Capak je još jednom odbacio kritike na svoj račun zbog slučaja Darija Hrebaka.

"Nije to jedini primjer prekida samoizolacije, već se to radilo tijekom državne mature. I kad su bili izbori, rekao sam da su ljudi u samoizolaciji zdravi te da bi im trebalo omogućiti glasanje. Ne i dolazak na izborno mjesto. Kao što znate, te osobe su mogle glasati na kućnom pragom. Isto tako, Ustavni sud je odlučio da i pozitivne osobe mogu glasati. Dakle, ne mislim da je u ovom slučaju napravljena pogreška, gospodin Hrebak je prije propisane mjere samoizolacije zatražio test na vlastiti trošak i kad je bio negativan, zatražio je tumačenje. U epidemiološkom mišljenju napisao sam da je nezarazan jer je njegov bris bio negativan. Liječnik sam i liječnici često pišu različita mišljenja. Ako me pacijent zatraži, moram napisati mišljenje i ono se vodi znanstvenim činjenicama."

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!