Ostani doma
Koronavirus

ošra kritika

Upozorenja o nedosljednim ograničenjima putovanja u EU-u: Neke mjere su suprotne savjetima stručnjaka

Upozorenja o nedosljednim ograničenjima putovanja u EU-u: Neke mjere su suprotne savjetima stručnjaka
Shutterstock

Nekoliko europskih zemlja najavilo je karantene za putnike iz drugih država i regija EU-a

Dvije velike organizacije koje predstavljaju zrakoplovne kompanije i udruga zračnih luka oštro su u petak kritizirali "nedosljedna" ograničenja putovanja u Europi koja potkopavaju povjerenje putnika. 

Jednostrane nacionalne mjere

"Europski zrakoplovni sektor traži od država članica EU-a i Schengena kao i od Velike Britanije da razmotre ograničenja putovanja, posebice karantene", pišu Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA, 290 kompanija) i Airlines for Europe (A4E), kao i ACI Europe, koja predstavlja više od 500 zračnih luka u 45 europskih zemalja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oni su pismo uputili čelnicima i ministrima prometa, zdravstva i unutrašnjih poslova zemlja EU-a, šengenskog prostora i Velike Britanije. 

Vezana vijest

Tedros Adhanom Ghebreyesus

"Puno tih ograničenja nije u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)", navode tri organizacije.

"Neke od tih nacionalnih jednostranih mjera su u suprotnosti sa savjetima stručnjaka i dodatno potkopavaju povjerenje klijenata", upozoravaju one. 

Nekoliko europskih zemlja najavilo je karantene za putnike iz drugih država i regija EU-a. Britanska vlada je na brzinu odredila tu mjeru 26. srpnja prema Španjolskoj i iznenadila tisuće turista koji su se tamo zatekli na odmoru.

Tri udruge traže od vlasti bolju koordinaciju i usklađivanje na europskoj razini. Također traže da se mjere ograničenja donose što lokaliziranije, i da se karantena primjenjuje samo kao krajnja mjera.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!