Ostani doma
Koronavirus

do rujna

Maske u nekim zemljama obvezne i na otvorenome: Svuda gdje nije moguća sigurna udaljenost

Maske u nekim zemljama obvezne i na otvorenome: Svuda gdje nije moguća sigurna udaljenost
AP Images

U Lombardiji, najteže pogođenoj regiji u Italiji, građani moraju nositi maske u javnim zatvorenim prostorima do 10. rujna

Grčka je u petak odlučila da su maske obvezne u svim javnim zatvorenim prostorima i na otvorenima na kojima nije moguće održati fizičku udaljenost. Talijanska Lombardija je takvu odluku produljila do rujna, a i Pariz najavljuje mogućnost obveznog nošenja maski na otvorenome. 

Odgovornost građana

Grčka je u petak prijavila 78 novozaraženih koronavirusom, što je najviše u posljednja dva mjeseca. Ukupno su dosad imali 4447 zaraženih ljudi, od kojih je 202 umrlo. To su relativno maleni brojevi u usporedbi s brojnim europskim zemljama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Odlučujući faktor u uspješnom suočavanju s pandemijom u prvom redu je odgovornost građana, individualna odgovornost svake osobe", rekao je zamjenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias u televizijskom obraćanju.

"To je bila tajna grčkog uspjeha: svi moramo pokazati jednaku odgovornost i oprez u ovoj fazi".

Zdravstvene vlasti prije deset dana odlučile su  da je obvezno nošenje maski u supermarketima, a u utorak su odluku proširile i na neke druge zatvorene javne površine. Maske su već neko vrijeme obvezne u javnom prijevozu.

Vezana vijest

Koronavirus

U Lombardiji, najteže pogođenoj regiji u Italiji, građani moraju nositi maske u javnim zatvorenim prostorima do 10. rujna, objavile su u petak regionalne vlasti.

Guverner Lombardije Attilio Fontana potpisao je uredbu kojom će obveza korištenja maski u zatvorenom prostoru biti produljena do 10. rujna, a na otvorenome morat će se nositi svuda gdje nije moguća sigurna udaljenost među ljudima.

U Italiji je od početka koronakrize od posljedica tog virusa umrlo više od 35.000 ljudi, od kojih gotovo polovina u Lombardiji. Francuske lokalne vlasti mogle bi nametnuti nošenje maski i na otvorenome, u područjima u kojima broj zaraženih raste, objavio je u petak ministar zdravstva.

"Načelnici će odsad uredbom moći uvesti obvezu nošenja maski i na otvorenim javnim prostorima. Ta se odluka može donijeti na lokalnoj razini, u skladu s razvojem epidemije", tvitao je Olivier Veran.

Gradovi Biarritz i  Bayonne (jugozapad), Saint-Malo (zapad) i Orleans (centar) nametnuli su od četvrtka nošenje maski na otvorenome, u središtima gradova ili na tržnicama.

Vlasti pojašnjavaju odluku o nošenju maski na otvorenom dokazima kojih je, kako kažu, sve više da se virus može prenijeti aerosolom. Francuska je u petak zabilježila više od 1300 novozaraženih.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!