Ostani doma
Koronavirus

VELIKO ISTRAŽIVANJE

Britanci stigli na prag velikog i šokantnog otkrića: Zagađeni zrak povećava smrtnost od korone?

Britanci stigli na prag velikog i šokantnog otkrića: Zagađeni zrak povećava smrtnost od korone?
Shutterstock

'Prema našim saznanjima, 35 posto umrlih od koronavirusa imalo je kardiovaskularne bolesti...'

Britanski Državni ured za statistiku (ONS) napravio je veliku studiju i povezao 46.000 smrti od koronavirusa sa zagađenjem zraka.

Nagađalo se i prije da su najpogođeniji gradovi na svijetu oni s najvećom stopom zagađenja, ali ova studija detaljnije pokazuje, ili bolje rečeno prokazuje, povezanost zagađenog zraka i smrtnosti od koronavirusa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Samo blago povećanje zagađenja dovoljno je kako bi se u desetljeću smrtnost povećala za dva posto, na šest posto. Kad se priča o "blagom povećanju", to je najčešće jednoznamenkasti postotak. Problem je što su svi veći gradovi na svijetu osjetili posljednjih godina povećano zagađenje, što sugerira da bi stopa smrtnosti mogla biti povećana u narednom periodu.

Ukupno, godišnje u prosjeku zbog posljedica zagađenja umire 62.000 ljudi i dok to čak ni na razini Engleske nije značajnija brojka, kad se poveže s koronavirusom, može postati ozbiljnija. I to vrlo brzo, ne kroz desetak godina!

"Prema našim saznanjima, 35 posto umrlih od koronavirusa imalo je kardiovaskularne bolesti ili infekcije dišnog sustava te kronične bolesti pluća", navodi ONS.

Vezana vijest

zagađenje zraka

I dok je još uvijek prerano direktno povezati smrtnost od covida-19 sa zagađenim zrakom, poveznica očito postoji. Nagađalo se tako nešto i prije, kad su studije pokazivale da zagađenost slabi imunitet pa je opasnost od koronavirusa značajnija.

No, sad smo na putu dokazivanja da zagađeni zrak u kombinaciji s koronavirusom povećava šanse za najpogubniji rezultat...

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!