Ostani doma
Koronavirus

komplicira se situacija

Hoće li rekordne brojke zaraženih ugroziti turističku sezonu: 'Samo tri županije su u crvenoj zoni'

"Samo tri županije su u crvenoj zoni prema metodološkim podacima," pojasnio je ministar Božinović

Visoke brojke novozaraženih koje su danas došle do rekordnih 208 slučajeva u 24 sata mogle bi Hrvatskoj pokvariti turističku sezonu, svjesni su toga i u Nacionalnom stožeru. U Hrvatskoj se trenutno odmara oko 820.000 gostiju. 

Austrija je pozvala svoje građane da ne putuju u našu zemlju jer smo proglašeni visokorizičnom zemljom, a one koji su već u Hrvatskoj da se vrate. Slovenija je također priprijetila da bi nas mogla staviti na "crvenu listu". 

Vezana vijest

Prizori s hrvatskih plaža

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U Hrvatskoj postoji generalna zabrana za ulazak preko graničnih prijelaza, osim za građane EU-a. Naravno da smo u kontaktu s kolegama iz Slovenije i Austrije. Najviše se radi na tome da se ukaže na specifičnost na pojedine situacije u regijama. Nije ista situacija u županijama u kojima je danas više od pola oboljelih i u nekim drugima. U županijama u kojima uglavnom borave austrijski i slovenski turisti je situacija dobra - i Istarska, PGŽ, Šibensko-kninska pa i Zadarska. Nadamo se da će se i u splitskoj situacija popraviti. Mi sada to komuniciramo s vlastima u tim zemljama. To je dio pristupa svih zemalja koje bi željele da na jesen imati što bolju epidemiološku situaciju. Veći dio županija je u 'zelenoj zoni', nekoliko u 'žutoj', a samo tri županije su u 'crvenoj zoni' prema metodološkim podacima," pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Rekao da je teško zamisliti mlade da se na ljetovanju žele pridržavati distance.

Vezana vijest

Stožer

"Sve je ovo dio jednog pristupa zemalja koje bi željele da najesen imaju što stabilniju epidemiološku situaciju'', naglasio je.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da je prema incidenciji zaraženih, Hrvatska od 27 zemalja EU-a u sredini, na 13. mjestu. 

"Imamo 10 županija koje imaju incidenciju na 100 tisuća u 14 dana nižu od 10. To je zelena zona. Dvije su u 'crvenoj zoni', to su u Vukovarsko-srijemska i Splitsko- dalmatinska. Grad Zagreb je 'žutoj žoni'. Nizozemska je 40,22 na 100 tisuća, a nas su stavili na neku listu. Mi imamo puno bolju situaciju nego naši istočni i južni slučajevi. Hrvatska nije izolirana, sve zemlje zapadne Europe imaju porast zadnjih dana", pojasnio je Capak. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!