Ostani doma
Koronavirus

Hrvatski znanstvenik

Lauc: 'Činjenica da se virus sada širi nije loša, već zapravo dobra vijest'

Lauc: 'Činjenica da se virus sada širi nije loša, već zapravo dobra vijest'
Davorin Visnjic/PIXSELL

Znanstvenik često na svom Facebook profilu rezultate istraživanja razlaže na jednostavan način

Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc na svom je Facebook profilu podijelio, kako tvrdi, važno istraživanje čiji rezultati nose dobre vijesti.

No, kako i sam ističe, broj ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju je relativno mali pa će biti potrebno njegovo ponavljanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Vezana vijest

Cjepivo, Gordan Lauc

"Vrlo važno istraživanje provedeno na Karolinska Institutu u Švedskoj upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu "Cell".

Provedeno je na razmjerno malom broju ispitanika (206) pa to vjerojatno treba ponoviti prije no što možemo biti potpuno sigurni, no rezultati su iznimno ohrabrujući. Rezultati ove studije pokazali su da i ljudi koji su COVID-19 preboljeli s vrlo malim ili nikakvim simptomima, pa čak i članovi obitelji pozitivnih osoba koje same nikada nisu bile pozitivne razvijaju takozvane T-stanice specifične za SARS-CoV-2. T-stanice značajan su element našeg imunog sustava i pomažu u borbi protiv virusa, što znači da su osobe koje ih imaju barem djelomično, a možda i potpuno zaštićeni.

Vezana vijest

Ivica Đikić, Gordan Lauc, koronavirus

Ovo je iznimno važna informacija, posebice u sadašnjoj situaciji kada se virus širi Hrvatskom (i Europom) bez većih posljedica na zdravlje, tj. imamo vrlo malo teško bolesnih. To znači da činjenica da se virus sada širi nije loša, već zapravo dobra vijest i da na to možemo gledati kao na neki oblik prirodnog cjepljenja koji će nam olakšati situaciju na jesen kada će nam se vratiti teži, zimski COVID-19.

No ipak se ne treba potpuno opustiti i osobe koje pripadaju u rizične skupine trebaju sačekati cjepivo, a ne riskirati zarazu budući da i ovaj "ljetni" COVID-19 ipak može uzrokovati tešku, a možda čak i fatalnu bolest", napisao je Lauc.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!