Ostani doma
Koronavirus

Novo istraživanje

Konačno poznato zašto zaraženi koronavirusom gube njuh? 'Ovo bi nas moglo dovesti do terapija kojima bismo pobijedili zarazu!'

Konačno poznato zašto zaraženi koronavirusom gube njuh? 'Ovo bi nas moglo dovesti do terapija kojima bismo pobijedili zarazu!'
Shutterstock

Potrebna su još dodatna istraživanja, ali riječ je o velikom otkriću

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima i slabost najčešći su simptomi oboljelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi također, na neko vrijeme, izgube i osjete mirisa i okusa.

Za to bi mogao biti odgovoran jedan enzim: znanstvenicima Johns Hopkins sveučilišta u Baltimoreu je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to točno u predjelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak osjeta mirisa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj enzim bi navodno trebao imati ulogu ulaza kroz koju koronavirus ulazi u stanice organizma. Na to upućuju i druge studije. Znanstvenici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tijekom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operirani zbog tumora ili upale sinusa, piše Deutsche Welle.

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli poslužiti za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su stručnjaci u znanstvenom časopisu "European Respiratory Journal"

Rezultati bi, doduše, morali biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Andrew Lane s Johns Hopkins sveučilišta: "Ako bi se to pokazalo točnim, onda bismo mogli pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos."

Thobias Welte, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hannoveru, nije bio uključen u istraživanje, ali govori kako se radi o "pametnoj studiji" koja ne samo da objašnjava gubitak osjeta mirisa kod mnogih pacijenata, nego omogućava i nove terapije. No, i on smatra da su nužna daljnja istraživanja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!