Ostani doma
Koronavirus

Pripazite

Jednokratne maske koristite više puta? Prestanite to raditi, stručnjaci objašnjavaju zašto je opasno

Maske su Hrvatima u posljednje vrijeme glavni modni dodatak

Nakon što je glavni splitski infektolog prozvao svoje sugrađane za neodgovorno ponašanje, otišli smo u đir gradom i provjerili ima li mjesta takvim optužbama kada je riječ o nošenju maski. 

Nose li Splićani maske kako treba, strahuju li od širenja zaraze, te koliko su inficirane maske koje se nose danima? Više zna Jelena Tešija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Maske su Hrvatima u posljednje vrijeme glavni modni dodatak. Dio su naše svakodnevice i bez njih se ne može. 

"Nosimo masku samo kad moramo ili kad nam neko kaže da uđemo u trgovine da tako nešto i to", rekla je Jasna iz Splita.

No, koliko građana maske nosi kako treba? Umjesto na licima i da pokrivaju i nos i usta, često se mogu vidjeti oko lakta, kako vise preko uha, ispod brade.

"Ne pazim ništa, u džepu je od košulje", rekao je Zoran iz Splita.

I dok se čini da smo pravilo da se nošene maske ne smiju dijeliti s drugima usvojili, kad je riječ o tome koliko često koristimo istu masku, tu se baš i ne možemo pohvaliti.

"Ja je koristim 3 do 4 sata i onda kad dođem kući stavim je na sunce i koristim je još jedanput", rekla je Vesela iz Splita.

Stav struke je jasan

Kad je korištenje maski u pitanju, stav struke je jasan. Da bi bile učinkovite maske treba pravilno nositi. Osim platnenih, sve druge su jednokratne, uključujući i medicinske. Njih ovisno o vrsti možete koristiti nekoliko sati, a kada ste gotovi skinete ju i bacite u smeće.

Vezana vijest

maske se nose

"Šteta u smislu da se iritira koža ispod maski, pogotovo sad kad su bile vrućine. A i šteta u tome da one, ako se dodiruju i slično, mogu postati izvor infekcije", rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Građani u to baš i ne vjeruju.

"Možeš i masku za ronjenje staviti, bez disaljke, pa će te šćapati. Nema tu pravila službe", rekao je Papec iz Splita.

Bez obzira na stav većine, ukoliko se pravilno nose maske pomažu u sprječavanju zaraze. Što prije to shvatimo i prihvatimo svima će nam biti bolje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!