Ostani doma
Koronavirus

UOČI SEZONE GRIPE

Saša Srića upozorava: 'Moramo biti spremni na crni scenarij. A u njemu nemamo dovoljno kreveta'

Saša Srića upozorava: 'Moramo biti spremni na crni scenarij. A u njemu nemamo dovoljno kreveta'
Tomislav Miletic/Pixsell

"Broj intenzivnih kreveta je relativno mali, ali u ovom trenu ta je brojka dovoljna."

Pulmolog Saša Srića upozorio je na nedostatak kreveta i pritisak na zdravstveni sustav te naglasio da je zbog tih manjkavosti iznimno bitno u sezoni gripe biti odgovorniji nego proteklih mjeseci.

Vezana vijest

Stožer

"Imamo oko 650 kreveta na intenzivnoj njezi, s time da imamo oko 672 liječnika intenzivista koji raspolažu znanjem rada u intenzivnim jedinicama, odnosno s respiratorima. A imamo i tu disproporciju s obzirom na to da imamo oko 800 respiratora. Uz to je još 250 naručenih", kazao je Srića za N1 pa nastavio:

"Broj intenzivnih kreveta je relativno mali. U ovom trenu ta je brojka dovoljna. Mi se nadamo da ćemo imati onaj A scenarij, ali moramo biti pripravni na onaj crni scenarij. Ako bismo došli do brojke od tisuću dnevno oboljelih, s nekakvim matematičkim izračunima dolazimo do brojke od 80 ljudi koji bi dnevno bili hospitalizirani, što znači da bi to dovelo u pitanje opstojnost zdravstvenog sustava kao takvog."

Njegove riječi treba shvatiti ozbiljno te se pridržavati svih mjera koje Nacionalni stožer za civilnu zaštitu propisuje. To je najbolji način sprečavanja širenja virusa dok čekamo cjepivo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!