Ostani doma
Koronavirus

tišom glazbom protiv korone

Nova mjera u borbi protiv širenja koronavirusa! Stožer traži od ugostitelja: Stišajte glazbu u kafićima

Nova mjera u borbi protiv širenja koronavirusa! Stožer traži od ugostitelja: Stišajte glazbu u kafićima
Patrik Macek/PIXSELL

S obzirom na to da se virus korone širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora ili pak vika pomažu mu u širenju

Nacionalni stožer civilne zaštite i predstavnici ugostitelja uskoro bi trebali sjesti za stol kako bi pokušali dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima, a tome bi trebalo pridonijeti i smanjenje decibela iz zvučnika što bi 'snizilo' ton razgovora posjetitelja, o čemu ovisi kolika će biti snaga širenja virusa.

Vezana vijest

Maske za lice

Dakle, glazba u ugostiteljskim objektima uskoro bi mogla biti tiša ne bi li se i tako pokušalo smanjiti širenje koronavirusa, piše Jutarnji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hladnije vrijeme sigurno će povećati broj onih koji će u kafićima i restoranima sjediti u zatvorenim prostorima u kojima je obično glasna glazba, a onda i sami gosti pojačavaju svoj govor. S obzirom na to da se virus korone širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora ili pak vika pomažu mu u širenju.

Vezana vijest

Koronavirus

Razmišljanja stožera podupiru i istraživanja znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta po kojima primjerice smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!