Ostani doma
Koronavirus

bitne informacije

Uskoro ćemo napokon saznati koji soj virusa kruži Hrvatskom

Uskoro ćemo napokon saznati koji soj virusa kruži Hrvatskom
AP Images

Uzorci oboljelih pacijenata stižu iz tri hrvatske bolnice

Hrvatsko istraživanje vrijedno 1,5 milijuna kuna trebalo bi napokon dati uvid u to koji soj virusa SARS-CoV-2 kruži Hrvatskom, kao i u povezanost između genetike i težih kliničih simptoma bolesti.

Poveznica između gena i simptoma

U intervju za Slobodnu Dalmaciju, dr. sc. Kristian Vlahoviček, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, sa Zavoda za molekularnu biologiju, uz pomoć svojih suradnika provodi projekt "Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije COVID-19".

Vezana vijest

klub, noćni izlazak, party, ples

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost, a provodi se u suradnji s brojnim domaćim stručnjacima, a uključeni su i strani suradnici te suradnici iz dijaspore.

Tim će, uz pomoć takozvanog sekvenciranja, analizirati genetičku informaciju osoba zaraženih koronavirusom te sekvenciju virusa kod oboljelih. Naime, žele istražiti postoji li određena poveznica između zapisa u genima i težine simptoma koje razvija osoba pozitivna na virus što će pomoći znanstvenicima da predvide postoji li za određenu skupinu ljudi povećan rizik od razvoja težih kliničkih simptoma.

Važno za cjepiva 

Kako je naveo Vlahoviček, analizirat će oko 200 uzoraka, a oni su uzeti iz tri hrvatske bolnice; KB Dubrava, KB Sestre milosrdnice i KB Fran Mihaljević.

Vezana vijest

Gripa i korona u isto vrijeme

Rezultati o soju virusa koji se širi Hrvatskom bi trebali bi biti poznati za koji tjedan. 

"U ovom trenutku ne postoje jasne informacije da bi bilo koji virusni soj bio manje ili više zarazan, odnosno da bi uzrokovao bitno drugačije simptome", kazao je Vlahoviček za Slobodnu Dalmaciju te je naglasio da će informacija o soju virusa postati važna jednom kada dobijemo djelatno cjepivo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!