Ostani doma
Koronavirus

'potrošeni smo'

Vapaj očajnih epidemiologa: 'Šaljite nam pomoć, bilo koga! Na rubu smo. Trećinu kontakata nismo polovili jer nam ih taje'

Vapaj očajnih epidemiologa: 'Šaljite nam pomoć, bilo koga! Na rubu smo. Trećinu kontakata nismo polovili jer nam ih taje'
Goran Kovacic/PIXSELL

Epidemiolozi se teško nose s brojkama novozaraženih koje neumoljivo rastu i na rubu su snaga

"Broj epidemiologa ostao je isti, čak je povremeno i manji jer su neki kolege otišli na bolovanje. Gledajte, može nas biti 103 ili 123, ali “potrošenih” je više od polovice, ako ne i svi. Sad više nije stvar samo u brojkama nego i u kvaliteti. Epidemiolozi su iscrpljeni, “potrošeni”, vidim to i na sebi. Ako netko šest, sedam mjeseci kontinuirano upozorava, radi i trudi se, a nitko ne sluša i ne pridržava se mjera, što uopće više reći? Bolje da šutim", ogorčeno je rekao za Večernji list epidemiolog mr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

On i kolegica čekali su jučer rezultate analize uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, u kojoj rade.

"U petak smo imali 25 pozitivnih. Tih 25 na 80.000 stanovnika je kao da u Zagrebu imate od 250 do 300 pozitivnih. A samo nas je dvoje. U Lici je kolega bio sam, tek je nedavno dobio pomoć vojnog epidemiologa. U Požeško-slavonskoj županiji kolega je također sam, a sad mu pomaže kolegica koja je specijalistica javnog zdravstva", ističe mr. sc. Venus.

Vezana vijest

Koronavirus

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Epidemiolozi vape za pomoći u potrazi za kontaktima zaraženih. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je Ministarstvo dalo upute o potrebi zapošljavanja ne epidemiologa, jer ih nema, ali drugih djelatnika i radnika koji mogu pomoći epidemiološkoj službi. Pitanje je zašto država kao ispomoć ne angažira više djelatnika iz ostalih državnih institucija. Jer, epidemiolozi su, upozorava mr. sc. Venus, na rubu.

"Klinci ne žele biti kao u zatvoru, oni vikendima žele izlaziti, a onda tijekom tjedna odu u školu i šire zarazu. Stariji ne prijavljuju zato što nitko ne želi na dva tjedna u samoizolaciju jer će dobiti manju plaću. Nisu epidemiolozi ti koji te probleme trebaju rješavati, ali jedini smo koji se s time hrvamo. Možda i trećinu kontakata nismo uspjeli poloviti jer su ih ljudi tajili. Zato smo i tražili da se samoizolacija skrati s 14 na 10 dana, da dobijemo bolju suradnju", ističe mr. sc. Venus za Večernji list.

Epidemiolozi, dodaje, nazivaju onoliko kontakata koliko stignu. "Tko nam najprije može pomoći? Ne znam, koga god nam daju", zaključio je mr. sc. Venus. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!